10 интересни факта за Китай - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни факта за Китай
Автор: Peika.bg
10 интересни факта за Китай

Китай е една удивителна страна, преминала през множество периоди и пълна с неочаквани изненади. Сигурни сме, че сте чували какви ли не легенди за китайците и техните нрави.

Днес обаче сме ви подготвили няколко най-любопитни факта за тях. Ето кои са те:

1. Създаването на двойници

Заможните жители на Китай използват свои двойници, които да ги заместят, ако се наложи да лежат в затвора. Колкото и странно да ви звучи това е често използвана практика. Дори има създадена поговорка за такива случаи: „В Америка правят закони, а в Китай – хора.”

2. Смогът

Въздухът над Китай е толкова мръсен, че освен за своето, страната е виновна за 29% от замърсяването на Сан Франциско.

3. Английският език 

В Китай има повече хора, които говорят английски отколкото в САЩ. Това не би трябвало да ни очудва предвид факта, че населението на Китай е четири пъти повече от това на САЩ.

4. Новите градове 

Поради постоянно нарастващото огромно население в Китай се строят десетки нови населени места. В резултат от това в страната има множество градове-призраци, в които не живее никой.

5. Най-красивото място в страната 

Яншо е малко градче в Китай, което се смята за най-красивото населено място в страната. То е известно с невероятните си хълмове, които се наблюдават най-добре отвисоко.

6. Емиграция 

Един от най-острите проблеми в Китай е изтичането на мозъци. 7 от 10 китайци, които получават образованието си зад граница, не се връщат в родината си, като най-популярната страна сред китайските емигранти е САЩ.

7. Задръстване 

Най-дългото измерено задръстване в Китай се е разпростирало на 100 км, като разстоянието е можело да бъде взето за 11 дни. Измерването е било направено през 2010 г., на пътя от Пекин до Монголия.

8. Разрастването 

През 2025 г. в Китай ще има повече от 10 града с размерите на Ню Йорк. Освен това се очаква населението до тогава да се увеличи с цели 350 млн. души.

9. Пухкави панди 

Всички панди на планетата, които живеят в естествена среда, са в Китай. Интересен факт е, че дори такива, които се раждат в зоологически градини извън страната, се смятат за собственост на Пекин.

10. Най-странната китайска супа 

В Китай изключително популярна е супата от птичи гнезда, а още по-любопитен е фактът, че този деликатес е харесван в цяла Азия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин