Градът на мрака в Хонг Конг - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градът на мрака в Хонг Конг
Автор: Peika.bg
Градът на мрака в Хонг Конг
Снимка: wikipedia.org

Знаете ли къде е било най-гъсто населеното място в света?

Сравнително до скоро в Хонконг е съществувало селище, известно като Градът на мрака или Ограденият град Коулун. До голяма степен то съществува извън контрола на правителството и полицията и е най-гъсто населеното място в света, тъй като около 50 000 души са живеели само в няколко блока

Интересен факт е, че поради близостта до летището Кай Так сградите не можели да надхвърлят 40 етажа. Ако не съществуваше това ограничение, вероятно щяха да бъдат построени много по-високи блокове.

Градът на мрака е построен почти без консултации с проектанти, урбанисти и архитекти, което прави това място наистина уникално по рода си. Колкото и странно да ви звучи – там има уникална атмосфера, внесена от архитектурния хаос.

Градът на мрака в Хонг Конг
Снимка: wikipedia.org

Коулун се превръща в огнище на престъпна дейност и скривалище на много нарушители на закона, което в крайна сметка води до края на съществуването му.

Градът се появява по време на династията Сун, като ролята му е била да управлява и контролира търговията със сол, което се случва някъде между 960 г. и 1279 г. Около 800 години по-късно е построена и малка крайбрежна крепост. Ограденият град Коулун започна да се развива като градско селище след Втората световна война, когато японците се предават, изоставяйки Хонконг и Коулун, които преди това били окупирали.

Впоследствие Градът на мрака се превръща в селище за бежанци и нелегални имигранти, които търсят къде да заживеят. Постепенно са изградени нови сгради и населението започва да расте главоломно. На практика градът живее изцяло по свои собствени правила. След известно време липсата на контрол и правила оказва своето влияние, и градът бързо се превръща в столица на групировки и организирани престъпни групи, известни като „Триада.“

Градът на мрака в Хонг Конг
Снимка: wikipedia.org

Коулун прилича на опит за модерен, човешки лабиринт от бетон, проводници, тръби, несъответстващи прозорци, неадекватно планиране, тераси, облечени в клетки, метални мостове и къси тесни улички. Единствено центърът на цялото „градче“ представлява открито пространство, където хората се събирали да пият чай, да гледат телевизия и да общуват. 

Към днешна дата по-голямата част от Град на мрака е разрушена от официалните власти на Хонгконг. Има дори разработен план за превръщането на града в огромен парк, в който отделните павилиони и пешеходни пътеки да са кръстени на бившите улици и сгради в Оградения град Коулун. Много малко от оригиналните постройки все още не са разрушени и са предимно празни, а едва малцина все още живеят в този район. Мястото обаче буди интереса на туристите, заради нетипичната си атмосфера.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин