Къде можете да видите 34-метров седящ Буда? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде можете да видите 34-метров седящ Буда?
Автор: Peika.bg
Къде можете да видите 34-метров седящ Буда?

Сигурно не знаете къде можете да видите най-високата статуя на Буда в света?

Тя се намира на остров Лантау в Хонконг и е завършена в края на 1993 г. Тогава най-високата статуя в света на открито на седящия Буда Амогхасидхи – Тиан Тан Буда става достъпна за туристи. Намира се в двора на манастира По Лин, на възвишението Анпин, и символизира хармоничната връзка между човека и природата, хората и религията. Тя е основен център на будизма в Хонконг, а също и популярна туристическа атракция.

Общата височина на статуята е 34 м. Изработена е от 202 бронзови елемента с общо тегло 250 тона, а нейното изграждане е струвало 68 млн. долара. За да стигнете до Буда пък, трябва да изкачите 240 стъпала, макар да има и криволичещ път за превозни средства за нуждите на хора с увреждания.

Къде можете да видите 34-метров седящ Буда?

Разбира се, в наши дни мястото се радва на голям интерес от страна на туристи. От 2006 г. до него основно се стига с кабинкова въжена линия. Първата ѝ спирка е в град Дунчун, а последната е Анпин

В основата си статуята е модел на Олтара на небето в Храма на небето в Пекин. Тя представя Буда да седи на престол от лотос, заобиколен е от шест по-малки бронзови статуи, известни като „Предлагането на шестте Деви”, отрупвани с цветя, тамян, лампи, мехлеми, плодове и музика в чест на Буда. Тези дарове символизират любов, морал, търпение, усърдие, медитация, мъдрост и всичко необходимо, за да се изпадне в нирвана.

Под статуята има три подземни етажа: Залата на Вселената, Залата на благотворителен заслуги, както и Залата за възпоминание, в които се влиза срещу заплащане. Един от най-известните експонати вътре е реликва от Гаутама Буда, състояща се от някои от неговите предполагаеми кремирани останки. Има и огромна камбана с изображения на Буда, която звъни на всяка седма минута – общо 108 пъти на ден като символ на освобождаване от 108 видове човешки раздразнения.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин