Приказното петцветно езеро в Китай - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказното петцветно езеро в Китай
Автор: Peika.bg
Приказното петцветно езеро в Китай
Снимка: flickr/Christopher

Петцветното езеро е едно от най-красивите в света и се намира в китайския национален парк „Джиузхаигоу”.

Погледнато отгоре, то може да бъде синьо, зелено, а понякога дори жълто, заради минералите, които се съдържат във водата. 

Петцветното езеро е разположено в Долината на деветте села, която се намира в северната част на провинция Съчуан, югозападен Китай. Тя се разпростира на площ от 72 000 хка и е част от планинския район Мин Шан, който граничи с хималайското тибетско плато. Долината фигурира в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и, ако я посетите, ще останете изумени от живописната картина, която се разкрива там.

Някои от най-красивите езера и водопади в Китай са разположени на това място и това е и причината ежегодно натам да се стичат милиони туристи. Това езеро се намира в края на река и е с дълбочина от едва около 1,5 м, а водата е кристално чиста.

Името му е дадено, защото водата се състои от пет цвята, а именно: морско синьо, тъмно синьо, тъмно зелено, жълто и червено. Те се появяват в пълната си цветна палитра през пролетта и се дължат на съдържанието на минерали във водата – калциев карбонат, а също и на водните растения, които живеят в езерото.

Поради кристално чистата вода, падналите дървета и клони лежат на дъното на езерото се виждат толкова ясно, че сякаш са в чист стъклен съд.

Местните разказват, че езерото в долината някога е било обитавано от феи, а водата в него не замръзвала през зимата за разлика от всичко наоколо. След проведени анализи се е оказало, че водата в езерото е винаги топла. На дъното му се намира естествен воден канал, свързан с езерото Чанг. Той, от своя страна, е богат на варовик, който загрява водата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин