10 интересни места в Естергом, Унгария - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни места в Естергом, Унгария
Автор: Елена Исаева

Старата столица на кралство Унгария, Естергом е красив град с богата история и архитектура. Тук е роден и основателя на унгарската държава – крал Свети Стефан, ( 938 г. - 1038 г.).

Градът е красиво разположен на т. нар. голям завой на река Дунав, където реката завива под прав ъгъл в посока към Будапеща, на границата със Словакия. Днес в него се намира резиденцията на епископа, който оглавява Унгарската католическа църква. Градът е запазил историческият си облик през годините. Разхождайки се из него ще видите много исторически и културни паметници и музеи, които разказват богатата му история.

10 интересни места в Естергом, Унгария
Снимка: pixabay.com

1.      Един от символите и гордост на града е Архиепископската катедрала, основана в началото на XI век от крал Свети Стефан. Със своите 117 м. дължина и 47 м. широчина, тя е най – голямата катедрала в Унгария. Прочута е с картината, намираща се зад олтара, на която е изобразено Успение Богородично – това е най – голямото маслено платно в света. Тук се намират и един от най – големите органи в света, на който е свирил прочутият унгарски композитор Ференц Лист през 1856 г. при освещаването на базиликата в днешния и вид.

Катедралата притежава колекция от над 400 шедьоври на златарското изкуство, събирани в продължение на стотици години.

2.      Крепостта на Естергом датира от 972 г., достроявана през годините в различни архитектурни стилове.

3.      Централният площад на Естергом, заобиколен от прекрасни сгради в стил рококо, барок и неокласицизъм. На площада се намира и сградата на кметството, която е построена през 1723 г. В центъра на площада има крсив фонтан със статуя на Света Троица.

4.      Площад Свети Стефан също е много красив със своите градини, които се простират до базиликата.

5.      Интерес представлява и епискоският квартал, създаден през XIII век от архиепископ Матиас Ратот.

10 интересни места в Естергом, Унгария
Снимка: pixabay.com

6.      Музеят на християнското изкуство е основан пре XIX век от архиепископ Янош Симор. Музеят разполага с богата колекция от картини, произведения на изкуството, създавани между XII и XVIII век. Също така в музея се намират редица произведения, изработени от злато, слонова кост, керамика, както и богата колекция от гоблени.

7.      В Катедралата се помещава най – старата и най – богата обществена библиотека в Унгария, основана през 1853 г. и разполагаща с над 170 000 тома.

8.      Друг интересен музей е Дунавският музей, който се помещава в красива барокова сграда, строена през 1730 г., където чрез движещи се модели, мултимедийни и интерактивни игри е представена информация от различни аспекти на водата на река Дунав.

9.      Не по – малко интересен и богат на предмети, артефакти и всякакви предмети, свързани с археологията, нумизматиката, изкуството и етнографията от XIX и XX век.

10.  Националният парк Дунав – Иполи представя най – богатата и разнообразна по видове биоприрода в цяла Унгария. Паркът се наира на площ по – голяма от 60 хектара земя, намираща се от двете страни на река Дунав, където се срещат и редки видове растения.

 

Естергом е малък, но изключитлно привлекателен град. Освен със своята история, култура и археология, той привлича и с красива и богата на животински и растителни видове природа. Посетители го поне веднъж, ще отави красиви спомени в сърцето и душата на всеки.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин