10 интересни забележителности на Магдебург, Германия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни забележителности на Магдебург, Германия
Автор: Елена Исаева

Красивото речно пристанище на река Елба, Магдебург има богато историческо минало. Основан от Карл Велики през 805 година, днес източногерманският град е популярна туристическа дестинация, която привлича хиляди туристи целогодишно.

 

През Средновековието градът е бил важен търговски, промишлен и културен център в Европа. Днес Магдебург очарова със своята красота, история, чистота и подреденост.

10 интересни забележителности на Магдебург, Германия
Снимка: pixabay.com

Градът с 1200 годишна история се слави със своите исторически забележителности.

1.     Една от най – известните исторически постройки е Катедралата Свети Екатерина и Мавриций, която е първата построена катедрала в готически стил, висока 104 м. Строена е на няколко етапа между 1209 г. и 1520 г. Първата катедрала построена на това място е абатство, посветено на Свети Маврикий, което датира от 937 г., за чийто строеж са пренесени от Равена антични колони от мрамор, гранит и порфир.

2.     Не по – малко внушителни и интересни са катедралите Свети Йоханес, Свети Себастиян и Свети Джеймс. Катедралата Свети Йоханес днес се използва като концертна и музейна зала, както и за конгресен център. 277 стъпала водят до наблюдателна площадка, от която се открива прекрасна гледка към града. През 1524 г. в църквата е проповядвал Мартин Лутер.

3.     Интересна е сградата на романският манастир от XI век, който се намира в стария град. Манастирският комплекс е най – известният подобен исторически паметник в Саксония – Анхалт, съставен от базилика, манастир и манастирско училище.

4.     Музеят в Елбауенпарк, построен за нововто хилядолетие, с височина от 60 м. също е впечатляващ. В него има изложба, която показва развитието на науката в последните 6000 години. Тук са представени египетската математика, средновековната медицина, механиката и алхимията на Ренесанса, изобретенията като телескопа и печатарската преса. Показани са също електричеството, радиото и още много други.

5.      Голям интерес представлява и Голямата Зелена Магдебургска цитадела – съвременна розова жилищна сграда, проектирана от известният австриец Фриденсрайх Хундертвасер. Фасадата и е украсена с красиви цветни керамични плочки, в сградата има кафене, ресторант, хотел, театър, детска площадка и жилищна площ. Наричат я зелена, поради огромните площи със зеленина, които се намират в сградата, както и покривът и е покрит със зелена трева.

6.     Много интересна е експозицията на Ото фон Герике, показваща живота и делото на съдателя си. През XVII век, изобретателят прави опити с цел да докаже, че вакуумът съществува.

10 интересни забележителности на Магдебург, Германия
Снимка: pixabay.com

7.     Красива е сградата на кметството, строена през XVII век, достроявана и разширявана през XIX век, разрушена по време на Втората световна война и отново напълно възстановена през 1965 г.

8.     Разбира се като всеки древен средновековен и добре развит град в миналото, Магдебург също има своя интересен и колоритен пазар, който съществува от XII век. На пазарния площад има интересен паметник на конник, за който се предполага, че скулптурата представлява Ото I .

9.     С доста богати и ценни експозиции разполага Музеят на културата и историята на Магдебург. Тук има крипта, в която се намират стенописи, изобразяващи сцени от живота на Ото I. В музеят има още хиляди експонати, включващи текстилни, занаятчийски изделия, монети, интересни средновековни артефакти и други.

10.  Интересна е пешеходната зона на града, където е изграден фонтан, проектиран от магдебургския скулптур Хайнрих Апел през 1976 г. Фонтанът се състои от няколко бронзови фигури, изразяващи сирени, жени, хора, които се борят, змия, куче, котка и костенурка. Фонтанът официално е открит през 1986 г.,  през 1989 г. са печатани марки с изображението му.

Магдебург има още интересни музеи, които заслужават вниманието на посетителите, красиви градини и паркове, където можете да се разхождате, богат на животни зоопарк, където можете да видите лемури, австралийки папагали, жирафи и още много други животни.

Градът е известен също и с магдебургското право, което регулира вътрешната автономност на градовете и селата.

Побратимени градове на Магдебург са българските градове Перник и Шумен.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин