10 книги, които да прочетете преди да видите Англия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 книги, които да прочетете преди да видите Англия
Автор: Райна Михайлова
10 книги, които да прочетете преди да видите Англия
Снимка: Abhi Sharma

Всяка екскурзия до Англия малко или много следва един принцип. Разглеждане на туристическите обекти из Лондон: Биг Бен, Лондонското око, музеят на Мадам Тюсо, Лондонската кула и Бъкингамския дворец. Следват снимки, сувенири и пътуване към дома. И вие ли сте като нас: любопитни индивидуалисти, желаещи наистина да се потопите в английската култура?Омръзнали ли са ви планираните екскурзии? Предлагаме на вашето внимание списък с най-английските книги, които ще превърнат вашето изживяване в приключение.

Макбет“

Ако някога сте посещавали Лондон, една от основните дестинации, които вероятно сте посетили, е театърът „Глобус“. На неговата сцена са изгрявали множество драматурзи, но най-ярката звезда е Уилям Шекспир. „Макбет“е неговото най-тъмно произведение. Запознатите с него знаят, че действието се развива в Шотландия. Замъците, описани от Шекспир (Форе, Фиф), наистина съществуват. Мрачното, буреносно време, което създава тонът на пиесата, е характерно за цяла Великобритания.

Поезията на Джон Кийтс

Въпреки своя кратък живот (той умира на 26 години), Джон Кийтс е един от най-известните поети на Романтизма. В поезията си Кийтс създава един свят, вдъхновен от английската провинция, със своите пищни полета и небеса, обсипани с безброи звезди. Една от основните идеи на Кийтс е, че красотата и природата са два вечни фактора, които никога не ще умрат.

Брулени хълмове“

Брулени хълмове“ е единственият самостоятелен роман от Емили Бронте. Той се превръща в една от най-обичаните класики. Несподелената любов между главните герои, Катрин и Хийтклиф, и техният нататъшен живот са в основата на този роман. „Брулени хълмове“ е имение в Северна Англия, насред йоркширските полета, отдалечено от всякаква цивилизация. Бронте успява да вплете перфектно картината на градчетата и селцата из Северна Англия, преливащи от действие и живот или усамотени в своята красота.

Студеният дом“

Не може да не включим към нашата класация и произведение на Чарлз Дикенс. Произведението „Студеният дом“ е типичният викториански роман. Интересен факт около неговото издаване е, че Дикенс го публикува като месечна колонка в списание.

Самият роман ще ви отведе в Лондон през 1850 г. Действието се развива в богаташкия квартал Холборн, на север от река Темза, и разкрива части от живота на Лейди Дедлок. Жълтата мъгла, която покрива Лондон по това време, сякаш поглъща героите и ви отвежда в една епоха, заплетена в интригите и тайните на висшето общество.

Приключенията на Шерлок Холмс“

Детска мечта на всеки един от нас е да посети „Бейкър Стрийт“ 221Б - домът на най-великия детектив на всички времена. Това вече е „елементарно, Уотсън“; разгърнете книгата на Артър Конан Дойл и навлезте в Лондон през 19-и век. От мистерии в „Хайд парк“ , загадки в пушилня за опиум на река Темза, пътешествия из лондонското метро и куп други приключения, Конан Дойл успява да ни накара да забравим ежедневието си. Докато четем неговите книги, ние затваряме очи и се сблъскваме с този старинен град и неговите мистерии.

Мисис Далауей“

Часовете“ е един от най-обсъжданите филми на 2002 г. В него се разказва за три коренно противоположни жени, връзката между които е романът „Мисис Далауей“. Самата книга е написана от Вирджиния Улф и описва нещата, които спъват живота на английското общество през 1923 г. Сюжетът на романа се състои в мислите и действията на различните герои, които обикалят из Лондон: парка Сейнт Джеймс, Трафалгар Скуеър, улица „Виктория“. Един от главните мотиви на романът е за изгубеното време, чиито минути са отброявани от „Биг Бен“.

1984“

Едно от най-известните произведения на Джордж Оруел е написано 40 години преди заветната 1984 г. Антиутопията на Оруел се развива в градче на име „Айрстрип 1“- прототип на съвременен Лондон и разказва историята на едно общество, контролирано от „Големия брат“.

Хари Потър и философският камък“

Всички сме запознати с историята за момчето с мълниеобразния белег, което „оживя“. Чудите ли се защо сме включили измисления свят на Дж.К. Роулинг в нашата класация?

За да опознаете културата и обичаите на дадено място, трябва да сте запознати и с жителите му. Добродушният великан Хагрид - с типичния си северен акцент и навик постоянно да се „почерпва“ потайно по магьосническите кръчми; семейство Уизли - рижото шумно семейство, с което Хари се сприятелява; във всеки от тях намираме точния британски прототип. Книгите за малкият магьосник са перфектната сатира на британското общество и неговите обичаи.

Ега ти животът“

Из английските ви пътешествия някога успявали ли сте да посетите старомоден магазин за грамофонни плочи? Ако е така и харесвате леки романтични комедии, тази книга ще е точно по вкуса ви.

Ега ти животът“ е първия роман на писателя Ник Хорнби (известен с „Кажи ми Маркъс“;“About a boy).

Сюжетът на книгата е: Роб Флеминг е собственик на магазин за грамофонни плочи. Неговото гадже къса с него поради отказа на Роб да се обвържат сериозно. Той решава да погледне назад към старите си връзки, за да намери своята грешка. Действието се развива в Лондон, в магазина на Роб „Championship Vinyl.

Дневниците на Бриджит Джоунс“

За финал на нашата класация сме ви оставили един от най-английските романи на всички времена. „Дневниците на Бриджит Джоунс“ е написан през 1996 г. от Хелън Филдинг, която първоначално го публикува като сатирична колонка във вестник.

Дневникът на Бриджит описва дилемите, с които една необвързана 32-годишна англичанка се сблъсква в своето ежедневие. Ако прочетете тази книга, ви гарантираме, че Лондон за вас вече няма да е същият. Винаги, когато минавате през централен Лондон, ще се чудите кой малък апартамент е убежището на Бриджит, в кои кръчми се събира тя с приятелите си и къде ли се спотайва Даниел Кливланд сега.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Roza Georgieva, 29.11.2013 | 17:55
великолепнп, непрменно ще отида
Абонирайте се за нашия бюлетин