Муминтроли и магията на книгите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Муминтроли и магията на книгите
Автор: Мира Янева

Муминтролите са може би най-познатите и обичани финландски детски герои. Или поне след Дядо Коледа. Муминското семейство е разтопило сърцата на милиони малки и големи читатели по света от 1945 г. насам. И най-хубавото е, че все още можете да ги срещнете да си живеят щастливо във Финландия.

Муминтрол, Филифьонката, Снусмумрик, Мюмлата, Малката Мю и всички техни приятели са създадени от шведскоговорящата финландска писателка Туве Янсон. След комиксите и книжките се появява анимация с кукли и анимация в японски стил, с което необикновените приятели и техният магичен свят стават известни в цял свят.

Муминското семейство шества не само в литературата и детските филмчета, но и в много песни, театрални постановки, сувенири. То си има свои хотелски стаи в някои хотели и собствен увеселителен парк – Мумински свят в Наантали. В Тампере пък има музей, посветен на мумините.

Най-добрият начин да се потопите в муминската атмосфера обаче е да посетите остров с фар, като например Сьодескер, за който се смята, че е прототип на острова в „Татко Мумин и морето“.

Все пак по-голямата част от действието в книгите се развива в Муминската долина – мирно и спокойно място, в което градинските партита продължават до късно в топлите бели нощи. А такива мирни и спокойни места можете да откриете почти навсякъде във Финландия. Достатъчно е да излезете от градовете, да затворите за миг очи и да се пренесете в муминския свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Krasimira Jekova, 21.06.2013 | 11:33
спокойно си живеят тези хора
Denica Mileva , 21.06.2013 | 11:24
много интересно
Абонирайте се за нашия бюлетин