10 книги за приключения - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 книги за приключения

Светът е пълен с какво ли не! Приключения дебнат отвсякъде – достатъчно е човек да се огледа и зад ъгъла ще открие възможност за истинска авантюра, гарантираща спомени за цял живот.

Не зад всеки ъгъл ви се получава? Издателство „Изток-Запад“ може да ви помогне с 10 книги за приключения.

Пътешественици“, Вяра Тимчева

Няма как да не започнем с „Пътешественици“ на Вяра Тимчева. Може би най-сигурният начин човек да се вкара във филма приключение е като тръгне на път.
Вяра Тимчева задава по 10 въпроса на всеки от своите приятели пътешественици – хора с разнообразни произход, етнос, религия, социално положение, пол, които разказват за вълнуващите си пътувания из удивителни кътчета по цялото земно кълбо. Африканско сафари, пътешествие с платноходка из Средиземно море, експедиции и покоряване на върхове из Хималаите, пътувания с велосипед от Швейцария до Тибет, или с мотоциклет из Латинска Америка – това са само част от историите, които ще научите из страниците на „Пътешественици“. Св. Августин е казал: „Светът е книга и който не пътува, прочита само една страница от него.“ Доверете му се, грабвайте куфара и подходящата книга – и дим да ви няма!

Прочетете откъс от „Пътешественици“.

Прочетете нашето интервю с Вяра Тимчева.

*

На юг от екватора“, Филип Куманов

На всеки се е случвало да се впусне във фантазията си по дирите на капитан Кук, на Христофор Колумб или на Америго Веспучи; да посети земите на древните инки, озовавайки се в сърцето на джунглата; да се срещне с непознати племена из различни краища на света…
В спиращата дъха не само с многобройните си пъстри фотографии книга „На юг от екватора“ проф. Филип Куманов – преподавател в софийския Медицински университет – допринася в опознаването на далечни култури, описвайки пътешествията си до Южна Африка, Замбия, Перу, Австралия и Нова Зеландия, Танзания и Сейшелските острови. Освен приключенията, в които се впуска из тези намиращи се на юг от екватора земи, занимаващият се с фотография от дете автор заснема приказни местности, чудати местни жители, причудливи плодове и екстравагантни животни. За пътуванията си говори като копнеж, който „
не отслабва и остава завинаги скътан дълбоко в душата като малко уютно пристанище за укриване от несгодите на всекидневието“.

*

Тридесет и шестте стратегеми“, неизвестен автор

Далечен Китай става близък на Европа не на последно място благодарение на многото си книги по военно-тактическо и дипломатическо изкуство. Сред тях има и такива, от които са останали само фрагменти, немалко са безследно изчезнали. Има и необикновени книги, завърнали се при нас след хиляди години, за да ни разкрият още нови и смайващи неща от необятната дълголетна история и философия на Китай. Такава е забележителната книга „Тридесет и шестте стратегеми“, позоваване на която може да се намери сред старинните каталози на древнокитайските военни съчинения. „Завърналата се книга“ е случайно открита в началото на 40-те години на ХХ век, но е пазена в тайна чак до първото писмено споменаване за нея през 1961 г., а на книжния пазар в Китай се появява едва в края на 70-те години на миналия век. Нейната любопитна историческа съдба е подробно описана в предговора й, където е разказано и преданието за напрегнатата борба между Сун Бин — даровит стратег от древността, смятан за далечен роднина на легендарния автор на „Изкуството на войната“ Сундзъ — и неговия съперник и бивш съученик, завистливият и честолюбив Пан Дзюан. В това противоборство са приложени на практика всичките 36 стратегеми, които превеждат читателя през живота и военните приключения в Древен Китай.

*

Нищо не губиш, печелиш всичко“, Райън Блеър

Potius sero quam nunquam, или казано по нашенски: „По-добре късно, отколкото никога.“ Сякаш е измислено за разкаялия се грешник, който от просяк става принц, и то не защото внезапно получава просветление свише – а, да, и милиони наследство от далечната си леля, – а защото е осъзнал, че без труд нищо добро не се постига. В крайна сметка успява да извоюва с пот на челото си всичко сам. И ако си мислите, че подобни неща се случват само във филмите, младият американски бизнесмен Райън Блеър е живото доказателство, че от дребен уличен гангстер и крадец на коли не е невъзможно да се извърви трънливия път до шефския стол на собствена мултимилионна компания. Основал първата си фирма едва на 21-годишна възраст, оттогава насам Блеър е създал и инвестирал активно в множество нови компании. Като изпълнителен директор на „Вайсалъс“ Блеър внася обрат в компанията по време на рецесията през 2009 г. и за три години увеличава продажбите й от 600 000 долара месечно до над 600 милиона долара годишно.

*

Камино де Сантяго“, Родислав Стефанов

Камино де Сантяго е един от най-популярните поклоннически маршрути в света. Повече от хилядолетие изтъкнати стенописци, скулптори, архитекти и строители със своите шедьоври са създавали неповторимата индивидуалност на прочутия маршрут до Сантяго де Компостела. Пътуванията по Eл Камино започват още в началото на IX век и зачестяват особено през следващите седем века, като оказват силно влияние върху поробените от маврите християни по тези земи до окончателното прогонване на мюсюлманите от Пиренейския полуостров. Камино де Сантяго – символ на християнската вяра, на любовта към ближния и на надеждата е около 800 километра. Това е път, привличащ със своята магическа сила милиони поклонници, търсещи изцеление, утеха или съвършенство. Можете да се потопите в уникалната атмосфера и да откриете чудото Камино де Сантяго в книгата на определящия себе си като „европеец и гражданин на света“ Родислав Стефанов – по един наистина автентичен и чуден начин.

*

Хималаите“, Майкъл Палин

Актьор, сценарист и пътешественик, Майкъл Палин – популярен участник в незабравимите филми на групата „Монти Пайтън“, със запомнящи се роли и във филми като „Риба, наречена Уанда“, „Бразилия“ и „Мисионерът“ – е добре познат и чрез филмите на Би Би Си, които проследяват петте му големи пътувания: „Около света за 80 дни“, „От полюс до полюс“, „Пълен кръг“, „Приключението на Хемингуей“ и „Сахара“. Заедно с филмовия разказ за шестото си пътешествие, Палин написва и „Хималаите“ – подробно, луксозно цветно издание, превеждащо читателя през уникални кътчета на планината на върха на света.
Накратко, Палин описва своето пътешествие до Хималаите така: „Големите пътешествия често ме карат прибързано да прибягвам до изтъркани суперлативи, затова този път ще кажа само, че пътуването из Хималаите беше прекрасно, вълшебно, великолепно приключение, с повече възклицания на възхищение на квадратен километър, отколкото което и да е друго пътуване в целия ми живот. И поне този път смятам, че съм прав.“

*

Да опаковаш вятъра“, Ванцети Василев

Ако да опаковаш сградата на Райхстага в Берлин и най-стария мост в Париж, да опънеш 38-километрови платнени завеси в Калифорния, или да разположиш платнени портали в Сентръл Парк в Ню Йорк не е щуро приключение, не е ясно кое заслужава да се нарече така…
„Да опаковаш вятъра” описва не само това; книгата е посветена на делото на световноизвестния български художник Христо Явашев-Кристо, който – заедно със своята съпруга и творчески партньор Жан-Клод – развихря нестандартното си въображение и сбъдва мечтите си, създавайки някои от най-мащабните и артистични инсталации в историята на човечеството.

Прочетете откъс от „Да опаковаш вятъра“.

*

Царицата на прокълнатите“, Ан Райс

Любимият на мнозина мрачно-харизматичен, сексапилно-тайнствен Лестат дьо Лионкур продължава да сее около себе си влудяваща страст, кулминирала на големия му концерт в Сан Франциско – концерт, който ще промени изцяло установения до момента ред не само в подземния свят на кръвопиещите, но може би и на всички живи по света…. Със силно въздействащата си музика Лестат пробужда царицата на прокълнатите – древната покровителка и създателка на вампирската раса Акаша, която възкръсва от 6000-годишния си дълбок сън, за да задейства ужасния си план да „спаси“ човечеството от самото него и да „сбъдне всички митове на света“, като издигне себе си и своя възлюбен избраник Лестат като богове. Междувременно тайнствен, но ярък сън се явява на мнозина – и вампири, и смъртни – по целия свят: две червенокоси близначки с пронизващи зелени очи преживяват неописуема трагедия, а пред сънуващите бавно и мъчително се разкрива смисълът на този сън. Докато те вървят заедно по пътя, някои ще загинат, а други ще станат жертва на още по-страшна участ в края на дългото пътуване…

*

Червеноризци“, Джон Скалзи

XXV век. На борда на кораба „Дръзки“ талантливият ксенобиолог и лингвист Ендрю Дал – единственият във вселената човек, стигнал във форшанска академия до ранг „чуждоземният покаял се грешник“ – тъкмо е назначен. Тук, на флагмана на флота на Общовселенското обединение, макар да се радва на интересна работа и престижен пост, мичман Анди Дал става свидетел на редица извънредно странни събития. На фона на тях по време на всяка изследователска мисия извънземни сили сеят смърт. Капитанът на кораба, някои от офицерите и красавецът лейтенант Керенски неизменно се измъкват живи от свирепите сблъсъци, за разлика от по-нискостоящи в йерархията членове на екипажа, които имат далеч по-злощастна, нерядко и фатална съдба. И макар екипажът да дава най-доброто, на което е способен, нещата не се променят, докато Анди не се натъква на безценно сведение, което предлага на него и приятелите му червеноризци шеметна, рискована възможност да се спасят и да вземат съдбата си в свои ръце...
Всичко това, заедно със смразяващи пещери, борговиански земни червеи и какви ли не други чудатости е майсторски описано в романа „Червеноризци“ на Джон Скалзи (удостоен с награда „Хюго“ за най-добър роман за 2013 г.) – елегантна пародия и своеобразен изблик на недоволство срещу отелевизената и опошлена научна фантастика.

*

Картата на времето“, Феликс Палма

Лондон, 1896 г. Пред прага на XX век поредица чудати за времето си изобретения карат хората да вярват, че науката може да постигне всичко, за което до момента само са мечтали. Сред новите чудеса като електричеството и велосипеда се появява и фирмата „Мъри: пътешествия във времето“, сбъдваща копнежа, пробуден година по-рано от писателя Хърбърт Уелс и неговия роман „Машината на времето“.
Срещу солидно заплащане всеки има възможността да пътува до фаталната 2000 г., когато английската столица е в руини, и с очите си да види решаващата битка между хората и разбунтувалите се автомати – един от основните човешки страхове и до днес. Клеър Хагърти – един от пътниците във времето – копнее за истинската любов, която не намира в своето време. Но не всички биха искали да се озоват в бъдещето… Андрю Харингтън пък трябва да се върне в миналото – в 1888 г., за да спаси любимата си от безмилостното острие на Джак Изкормвача. Пътищата на Клеър и Андрю се пресичат с този на Хърбърт Уелс, който единствен може да им помогне. На него пък му предстои нещо още по-чудато – появата на тайнствен пътник във времето, който иска да похити ръкописите на „Невидимия“ на Уелс, „Дракула“ на Брам Стокър и „Примката на призрака“ на Хенри Джеймс. Животът на тримата големи писатели виси на косъм...
А дали бягството във времето е единствения възможен изход?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин