10 любопитни факта за Македония - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 любопитни факта за Македония
Автор: Мая Джамбазова
10 любопитни факта за Македония

Напоследък Македония е все по-предпочитана дестинация от българския пътешественик.

Тя определено е място, на което ти се иска да се върнеш отново на това място. Специално внимание заслужават: Скопие, Охрид, Битоля, Струга, Гостивар.

В следващите редове ще ви представим 10 любопитни факта за страната на възвеличения патриотизъм, красивите езера и пивките извори.

1. Мощите на Св. Наум Охридски и Св. Климент Охридски се пазят в Македония. Мощите на Св. Наум са в църквата при едноименния манастир, намиращ се на най-южния бряг на Охридското езеро, там където водите му са най-дълбоки. Нетленните, според християнството, останки на светеца и книжовник, се пазят под мраморен саркофаг в най-източното помещение на църквата. А самият храм е преизграждан и днес е в отлично състояние. По стените му могат да се видят оригинални стенописи. Някога църквата се е казвала „Свети архангели“. Днес и тя, както и светата обител, към която принадлежи, се именува „Св. Наум“. Някога мястото е било в албанско владение, но след междуправителствена договорка става част от територията на днешна Македония.

Мощите на Св. Климент Охридски са пазени дълго време в църквата „Св. Богородица Перивлептос“ (гр. „перивлептос“ – „всевиждаща“) в град Охрид. Това е така, защото Климент е погребан в манастира на възвишението Плаошник, също в Охрид. Но османските турци го разрушават и останките на светеца и създател на кирилицата са преместени в „Св. Богородица Перивлептос“ в стария град. След като обителта на Плаошник е възстановена, в началото на новото хилядолетие мощите са преместени в новата постройка с тържествено шествие.

Днес мощите на Св. Климент се пазят под стъклен саркофаг. Около храма, в който те се намират – „Св. Климент и Св. Пантелеймон“, е предвидено да се издигнат: богословски факултет, административна сграда на македонската църква и хотелска част. Те трябва да бъдат завършени догодина.

10 любопитни факта за Македония

2. Планината Галичица, намираща се между Охридското езеро и Голямото Преспанско езеро, се нарича така, защото е галена от водите на двата водни басейна.

3. По върховете на Галичица се ражда химнът на българската армия „Велик е нашият войник“. Той е написан по време на сражение между български и френски войски по тези земи, по време на Първата световна война.

4. В Македония живеят рисове. Рис има изобразен на един от видовете македонски монети, които са в циркулация днес.

5. Банкнотите с висок номинал в Македония се изработват в Англия. Всички останали се печатат в град Прилеп.

10 любопитни факта за Македония

6. Македония има винарски район, известен сред местните така, както при нас Мелник. Това е областта Тиквеш и по-конкретно два града в нея – Кавадарци и Неготино. Виното от Неготино, не е „не готино“, както се шегуват туристи, а е много пивко. Тиквеш се слави и с гроздовата си ракия, наричана от местните „лозова ракия“. Бутилка бяло вино започва от около 120-130 денара или 4 лв. и достига до 200 денара или 7 лв. А малка бутилка ракия е около 100 денара или към 3,30 лв. Червеното вино е по-скъпо 200-250 денара.

7. Село Пещани край Охрид някога се е наричало Генерал Бойдево, по името на българския генерал-лейтенант Васил Бойдев, началник на Пета българска армия. Той лично е спомогнал за възвръщането на селото от италианска Албания към Царство България.

10 любопитни факта за Македония

8. В центъра на Охрид се намира къщата на известния български търговски род Робевци. Днес сградата е археологически музей на Охрид, в чиято сбирка има основно каменни надписи, златни предмети и стая, разкриваща бита не местните видни фамилии през 19-ивек. С рода на Робевци, имал търговски кантори в Лайпциг, Виена и Венеция, е свързана личността на нашата треньорка по художествена гимнастика – Нешка Робева.

9. В пограничните с Гърция региони на Македония се отглеждат много ябълки и тютюн. Те са основен поминък на населението в района.

10 любопитни факта за Македония

10. Статуите и новите сгради в Скопие струват на правителството 300 млн. евро. Сред скулптурните изображения има паметници на цар Самуил, гемеджиите, Даме Груев и Гоце Делчев, император Юстиниан, Св. Климент и Св. Наум, Св. Св. Кирил и Методий. Почитта към Юстиниан е свързана с делото на византийския император. След опустошително земетресение в град Скупи (Скопие), Юстиниан възстановява всички градски постройки и нарича селището на себе си - Юстиниана Прима.   

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин