10 места със странни новогодишни традиции - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 места със странни новогодишни традиции
Автор: Вероника Иванова
10 места със странни новогодишни традиции

Настъпването на новата година най-често е съпътствано от пищна заря и веселие, но като всеки празник и той си има своите особености.

На много места по света съществуват различни странни обичаи, свързани с посрещането му, като едно нещо ги обединява – вярата, че те ще донесат късмет и, че благодарение на тях новата година ще е по добра от старата.

Ето и списък на страните, които наистина имат странни традиции, свързани с посрещането на Нова година:

1. Мексико

В тази страна е прието за Нова година жените да обличат панталон в два цвята – червен, който символизира любовта, и жълт, символизиращ материалното благополучие.

2. Бразилия

В Бразилия хората обикновено посрещат Нова година на плажа, хвърляйки цветя в океана.

10 места със странни новогодишни традиции

3. Филипините

В тази страна съществува обичай жените да се обличат с поли на точки. Това не е случайно, тъй като формата на точките символизира монетите и материалното благополучие.

4. Еквадор

В Еквадор е традиция на Нова година да се изгарят снимки и плашила, като се смята, че по този начин се прогонват лошите спомени от отиващата си година.

5. Дания

Тук навръх празника местните имат обичай да чупят чинии пред входните си врати. Смята се, че колкото повече са счупените чинии, толкова повече верни приятели ще има семейството през новата година.

6. Испания

Испанците също имат доста странна традиция – няколко секунди преди настъпването на полунощ, те пълнят устата си с 12 зрънца грозде (по едно за всеки удар на камбаните в 12 часа). Прието е за всяко едно зрънце да се намисля по едно желание, което да се сбъдне през новата година.

10 места със странни новогодишни традиции

7. Турция

В съседна Турция се смята, че е на късмет да се носи червено бельо в новогодишната нощ. Тази традиция произлиза още от Средновековието, когато се е считало, че червеният цвят символизира злото и дяволът, но не и на Нова година. В България този обичай също е известен, тъй като в миналото е бил разпространен в цялата Османска империя.

8. Венеция, Италия

В този италиански град има традиция хората да се събират на площада пред базиликата  “Сан Марко”. Интересното е, че освен, че се събират там, точно в 12 часа те си разменят страстни целувки, независимо дали се познават, или не. Събитието изглежда доста грандиозно, тъй като привлича десетки хиляди жители и гости на Венеция.

9. Чили

В някои части на страната е прието Нова година да се посреща на гробищата. Това се прави, за да може хората да са близко до тези, които са загубили. Този обичай е и причина на много места гробищните паркове да бъдат оставяни отворени в нощта на 31 декември.

10. ЮАР и Южна Италия (отчасти)

В Йоханесбург (ЮАР) и някои южни италиански провинции е прието в навечерието на новата година да се изхвърлят старите мебели през прозорците. Хората дори събират ненужните си вещи и ги пазят, за да има какво да изхвърлят в последния ден на годината. Тази традиция води началото си от 90-те години на XX веки често предизвиква пътни инциденти и раняване на пешеходци.

10 места със странни новогодишни традиции

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин