10 неща, които да видите в Загреб - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които да видите в Загреб
Автор: Peika.bg
10 неща, които да видите в Загреб
Снимка: Unsplash

Загреб, столицата на Хърватия и неин политически и културен център, е оживен и динамичен град. Това е отдавна установена туристическа гореща точка, включваща някои от най-добрите музеи в Хърватия, както и безброй възможности за хранене и пазаруване.

Загреб, който става все по-популярен като дестинация, е красив град с много вълнуващи неща за разглеждане и правене. Зашеметяващата и забележителна архитектура, фантастичните музеи и много други места, столицата на Хърватия има какво да предложи на своите посетители. Независимо дали се интересувате от история, природа или изкуство и култура, ще откриете нещо за себе си там. 

Ето 10 неща, които можете да видите в Загреб: 

1. Разходете се из "Горния град" на Загреб

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ZG express (@zg.express)

Повечето от ключовите атракции могат да бъдат намерени в центъра на града, което прави Загреб град, който е идеален за разглеждане пеша. Центърът на града е разделен на две части- ​​Gornji Grad (Горният град) и Donji Grad (Долният град). 

Горният град на Загреб, който има прекрасни калдъръмени алеи и къщи с червени керемидени покриви, е прекрасно място за започване на обиколката на града. Горният град, известен като Kaptol и Gradec, е местоположението на няколко от най-популярните туристически дестинации в града, включително катедралата, събранието, както и редица музеи и църкви. 

Не пропускайте да се поразходите по Tkalčićeva Avenue, най-известната улица в града, която е осеяна с кафенета, заведения за хранене и магазини.

Площад Каптол, известен с многобройните си структури от началото на седемнадесети век, и пазарът за плодове и зеленчуци Dolac са други атракции там.

Долният град е по-съвременен квартал с първокласни музеи. Там се помещава и Хърватският национален театър.

2. Църквата "Свети Марк" 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @a_road_journal

Една от най-известните забележителности в Загреб е църквата Свети Марк, която се намира на едноименния площад в Горния град.

Прочутата църква от тринадесети век в Загреб е добре известна със своя многоцветен керемиден покрив и царствено изглеждаща готическа врата, която е украсена с петнадесет скулптури в единадесет ниши.

Църквата е център на вниманието на площад Сан Марко, въпреки факта, че там има други значими правителствени структури. Това се дължи най-вече на отличителния покрив на църквата.

Не забравяйте да разгледате и интериора, за да видите великолепните статуи на известния хърватски скулптор Иван Местрович и стенописите, нарисувани от Йозо Клякович.

3. Катедралата

Катедралата е сред задължителните забележителности в Загреб, защото нейните кули могат да се видят от различни точки в града, което я прави един от най-известните паметници в Хърватия.

Първоначално катедралата е построена в началото на тринадесети век, но земетресението през 1880 г. я поврежда сериозно, налагайки реконструкция в неоготически стил.

Входът на катедралата е безплатен и трябва да влезете, за да видите съкровищницата и прекрасния готически интериор.

Официалното име на тази великолепна структура е „Катедрала на Възнесение Богородично и св. св. Стефан и Владислав“. 

4. Кулата Лотршчак

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ᴍᴀʀɪᴀ ᴀʟʙɪ (@itsmariaal)

Това е една от най-известните сгради в града. Намира се в Горния град и датира от 13-ти век. Около обяд от там се чува оръдеен изстрел. Това е традиция от повече от век и празнува победата на Загреб над турците. Кулата разполага с изложбена галерия, магазини за сувенири и посетителите могат да се изкачат на нея за спиращи дъха гледки към града. 

5. Музеят на разбитите сърца

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mari Ling (@marilingme)

Музеите в Загреб са много завладяващи, а столицата на Хърватия е известна с това, че е дом на по-голямата част от музеите в света. Разбира се, прочутият Музей на разбитите сърца е най-известният.

Музеят на разбитите сърца е очарователна дестинация за посещение и е фокусиран върху раздялата, в случай че не сте разбрали от името. Колекцията на музея изглежда като смесица от несвързани неща и се намира в Горния град на Загреб, близо до кулата Лотршчак.

Предметите, които варират от трагични и депресиращи до весели и трогателни, включват дисплеи, които обясняват значението на обекта и как той представлява или характеризира неуспешната връзка.

Музеят на разбитите сърца е много различен от всичко, което някога сте виждали, което го прави уникално място!

6. Каменната порта

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nikola Eftimov (@eftimovnikola)

Каменната порта, която някога е била част от средновековните градски стени, се вижда, когато преминете между Горния и Долния град през улица Kamienita. Като едно от най-значимите свещени места за местните, спрете там за момент. 

Тъй като има портрет на Дева Мария, държаща младия Исус, може дори да видите някои хора там да се молят и да палят свещи. Картината се помещава в параклис, който е построен в чест на значимата реликва. Според народното предание, Каменната порта и околностите ѝ са претърпели значителни щети по време на пожара от 1731 г. Картината била единственото непокътнато нещо там. Когато посетите това място, пожелайте си нещо и то ще се сбъдне.

7. Площад Крал Томислав

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maja (@zg_maja)

Географското сърце на града е представено от площад Крал Томислав. Вниманието ви несъмнено ще бъде привлечено от големия градски площад, който е кръстен на първия хърватски крал. Ако пристигнете в Загреб с влак, това ще бъде първото нещо, което ще видите, тъй като се намира пред Централната ЖП гара.

Двата най-забележителни елемента на площада са величествената статуя на крал Томислав и Арт павилионът. Всички сгради на площада са признати за исторически паметници. 

През зимата се прави ледена площадка на този площад.

8. Гробище Мирогой

Най-значимото гробище в Хърватия и едно от най-зашеметяващите гробища в цяла Европа, Мирогой е последният дом на много известни хървати. 

Херман Боле, един от известните архитекти на Австро-Унгария, проектира гробището, което е построено около края на деветнадесети век. В района има множество грандиозни надгробни плочи, паметници и статуи. Със сигурност трябва да прекарате известно време тук, разглеждайки изящните декорации на гробовете и размишлявайки върху миналото на Загреб в зловещо спокойна атмосфера.

9. Един от най-късите фуникуляри в света

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Steven Cvetan (@stevenffm5)

Фуникулярът свързва Долния град с Горния град. Той е един от най-късите в света, като изминава разстоянието от 66 метра за точно 64 секунди.

През 120-годишната му история много местни жители са разчитали на него, защото въпреки че разстоянието е малко, придвижването нагоре по хълма е изключително изморително. Всеки ден между 6:30 и 22:00 часа фуникулярът работи на всеки десет минути. До него има и стълби, така че можете да го видите, дори да не искате да се качвате на него. 

10. Отидете на еднодневни екскурзии – Национален парк Плитвички езера и обиколка на Словения

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pedro Costa Simeão (@pedrocsimeao)

Можете лесно да отидете от Загреб до Плитвички езера и да разгледате това спиращо дъха място, като резервирате еднодневна обиколка на Националния парк Rastoke & Plitvice Lakes от Загреб. Многобройните водопади и езера са зашеметяващи и си струва да се видят!

Дори Словения не е много далеч, така че може да решите да прескочите границата и да я посетите. Има организирани екскурзии до Любляна и езерото Блед от Загреб, които ви дават възможността да разгледате две от най-известните туристически дестинации в Словения. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин