8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия
Автор: Peika.bg
8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия
Снимка: pixabay

Ще разгледаме спиращите дъха природни чудеса, които представляват осемте национални парка на Хърватия: Крка, Плитвишки езера, Млет, Брижунски острови, Корнати, Пакленица, Ришняк и Северен Велебит.

Хърватия може би е най-известна в наши дни заради блестящата си огърлица от курорти и свързаните с Game of Thrones крайбрежни градове, но отвъд отпечатъка на човека се крие съвсем различна страна.

Това е зашеметяващ див пейзаж, където орлите патрулират в небето, дивите вълци и мечки бродят по горите и делфините, които плават в най-чистите води на Адриатическо море.

Страната трябваше да се справи с трудната задача да балансира нуждите на разрастващата се туристическа индустрия със защитата на ландшафта, дивата природа, флората и фауната. Тук се появява нуждата от осемте национални парка.

Нека разгледаме 8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия:

1. Национален парк на островите Бриджини

8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия
Снимка: wikimedia

Най-доброто за: Фенове на югославската носталгия и наличие на приключенски дух.

Как да стигнете там: Фериботите се предлагат от град Фажана, в Истрия. Еднодневни екскурзии са възможни и от много курорти в Истрия.

Това е национален парк като никой друг. Някога 14-те близки острова са били извън границите и са се съхранявали като частна площадка на югославския лидер Тито.

Някога световните лидери донесли екзотични животни като подарък на ексцентричния Тито, но днес простосмъртните могат да скочат на Брижуни и да наблюдават естествената му красота. Можете да посетите сюрреалистичния сафари парк, дом на слонове и зебри.

Влакът за посетители е на разположение, а в парка има и хотели. Всъщност Бриюни не е най-естественият от националните паркове, но е достъпен.

2. Национален парк Корнати

8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия
Снимка: pixabay

Най-доброто за: Бъдещите Робинзон Крузо.

Как да стигнем до там: Корнати е един от по-сложните национални паркове за посещение. За Корнати няма фериботи. Еднодневните екскурзии от Задар, Шибеник и остров Муртер са склонни да са неудовлетворителни, като просто имате възможност да плувате в няколко залива и да обядвате. Хартите за лодки са по-добри, въпреки че все още има ограничения за това къде можете да отидете.

Тук много от безводните, безплодни необитаеми острови на практика нямат следи от човешка ръка.

Джордж Бърнард Шоу казва: „В последния ден от Сътворението Бог е искал да увенчае Своята работа и така създал Корнати острови от сълзи, звезди и дъх.“

89-те острова и островчета, които изграждат това диво бягство, наистина са спиращи дъха. 

3. Национален парк Krka

8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия
Снимка: pixabay

Най-добро за: Разглеждане на красиви водопади.

Как да стигнете до там: Като еднодневна екскурзия от градовете и курортите на Далматина или самостоятелно пътуване с кола. Ако всичко друго не успее, обществените автобуси са насреща, спирайки точно до парка.

Този поразително зелен оазис е благословен с красиви водопади и можете действително да влезете в него.

Известните водопади на Krka, наречени Skradinski Buk, са пълни със забавление: можете да се разходите из пътеките, да се насладите на разходки с лодка и да плувате под нея. Той е идеален за фотографи и перфектен за тези, които предпочитат по-бавно изживяване и това да имат възможност да се насладят на всяка красота в националния парк.

Посетете отвъд основната атракция на Krka и открийте културата, с разходка с лодка до остров Visovavac, за да посетите манастира от 18 век. 

4. Национален парк Пакленица

8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия
Снимка: wikimedia

Най-добро за: Туристи, които искат да се пробват в планината.

Как да стигнете дотам: Пътуването със самостоятелен транспорт е най-добрият избор, въпреки че обществените автобуси спират наблизо в малкото селище Стариград Пакленица. Парк Пакленица се намира на 47 км североизточно от Задар.

Варовиковите върховете прорязват небето на височина над 1000 м и стоят на бреговете на Адриатическо море, отнемайки дъха ви и несъмнено ускорявайки пулса на всеки турист. 

Този парк разпростира пипала на 100 квадратни километра и има безброй пътеки за проучване. За по-дългите походи търсете да пренощувате в планинските колиби.

Спелеолозите ще се интересуват повече от пещерата Манита Печ.

5. Национален парк Плитвишки езера

8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия
Снимка: pixabay

Най-добро за: Всички! Всеки, който може да посети най-известния национален парк в Хърватия.

Как да стигнете до там: Еднодневните екскурзии от Загреб и крайбрежните курорти са лесни за пропътуване, както и обществените автобуси от всички краища. Можете също така да отидете с кола. 

Отминали са дните, в които тук в началото на 90-те години се водят първите схватки от Хърватската гражданска война. Това вече е невероятна туристическа атракция. 

Лесно е да се разбере защо, тъй като този оазис на ЮНЕСКО за световно наследство има някои от най-ефектните природни пейзажи в Европа.

Ще ви е необходима по-голямата част от деня, за да получите наистина добра представа за това как 16-те терасовидни езера, безброй потоци и водопади се вливат в едно цяло и правят своята каскада. Множеството пътеки и лодки ви помагат да обиколите природния резерват.

Останете в някой от хотелите, за да откриете друга страна на Плитвице рано сутрин или по-късно, когато тълпите са си отишли.

6. Национален парк Млет

8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия
Снимка: wikimedia

Най-доброто за: Онези, които търсят чисто и зелено бягство на остров.

Как да стигнете там: Ферибот може да ви отведе от Дубровник или Корчула или да организирате еднодневна екскурзия с лодка.

Голяма част от този идиличен остров на Далматина е защитен като национален парк. Той е дом на соленоводните езера Мало и Велико, които са свързани с малък канал.

Можете да обиколите около Млет с велосипед или просто да се отдадете на небрежна разходка. Също така си струва да проверите по време на посещението си Остров Света Мария, дом на църква и Бенедиктински манастир.

7. Национален парк Risnjak

8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия
Снимка: wikimedia

Най-добро за: Туристи и любители на дивата природа.

Как да стигнете там: Насладете се на еднодневна екскурзия от курортите на Истрия или град Загреб. Обществените автобуси се отправят към Risnjak от Загреб или Риека, но пътуването с кола остава най-добрият вариант.

Мястото разгръща високите си крила над планините, които висят високо над Кварнерския залив, и Истрийския полуостров на север.

Самата планина се извисява по-високо от всички на Британските острови, например, с впечатляващите 1528 метра. Той предлага безброй възможности за туристи, алпинисти и парапланери, с добре оборудвана планинска хижа под ръка.

Risnjak също притежава както богата флора, така и фауна - а редките видове на мястото включват мечки, рис и вълци. Снегът е често срещан и тук през зимата, което създава доста великолепни гледки.

8. Национален парк Северен Велебит

8-те зашеметяващи национални парка в Хърватия
Снимка: wikimedia

Най-доброто за: приключенски туризъм и планинско катерене.

Как да стигнем до там: Най-добре е да проучите мястото със собствен транспорт с основни локации - главния портал на Красно, достъпен от Загреб, Задар и истрийските градове.

Драматичен пейзаж, придобит през 1999 г.

Голяма част от парка все още е дива, така че има тенденция да привлича повече приключенски туристи и алпинисти. Посетителите могат да използват планинските колиби на парка, след особено предизвикателно изкачване през деня.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин