7-те най-добри и красиви острови в Хърватия - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7-те най-добри и красиви острови в Хърватия
Автор: Peika.bg
7-те най-добри и красиви острови в Хърватия
Снимка: pixabay

С 1244 острова, от които можете да изберете да посетите на вашето хърватско приключение, е трудно да направите избор. Позволете ни да помогнем с най-добрите, най-красивите и леко скрити скъпоценни камъни.

Толкова острови (1,244, за да бъдем точни), толкова малко време. Споделяме най-доброто от блестящото колие на Адриатическо море - така че можете да сте сигурни, че използвате разумно времето си по време на престоя си по славното крайбрежие на Хърватия.

Най-добрите и красиви хърватски острови са:

1. Брач

7-те най-добри и красиви острови в Хърватия
Снимка: wikimedia

Туристите и любителите на плажа трябва да посетят острова и да направят разходка по линията му. Ако качественият местен камък изглежда познат, това е, защото той е използван при изграждането на унгарския парламент в Будапеща и Белия дом във Вашингтон, САЩ.

Основната туристическа атракция е катеренето до Видова гора, най-високият връх от всички хърватските острови, на 778м. Можете да се насладите на панорамна гледка към град Сплит и множество други острови. Ако преминавате от остров на остров, това е чудесно място да стартирате приключението си, тъй като можете ясно да видите следващите си стъпки.

Друг превъзходен поход е разходката по дефилето до отдалечения манастир Блака, който е вграден в местния хълм. По отношение на плажа, голямата атракция в островния град Бол е Златният плъх или Златният рог. Това е може би най-известният плаж в Хърватия, тъй като той блести в цялата си бяла слава в ясно синьото Адриатическо море, оградено от борови дървета. 

Няма да сте сами в Брач, но все пак ще се радвате, че сте дошли да откриете това идилично място. Промъкнете се при изгрев слънце, ако искате да му се насладите в най-добрата му светлина, лишена от тълпите.

2. Корчула

7-те най-добри и красиви острови в Хърватия
Снимка: pixabay

Местните жители казват за този разнообразен остров, че е бил родното място на известния Марко Поло. Те дори имат "Marco Polo House" в столицата на острова Корчула.

Лесно е да се разбере защо този световен изследовател би искал да нарече Корчула вкъщи. Това е един малък рай - мини Дубровник, ако желаете.

Лесно бихте могли да прекарате няколко дни в местните кафенета, барове, ресторанти и на плажовете. Позволете си да се изкушите на изток към полуостров Lumbarda, дом на много подходящи пясъчни плажове. (Те са изненадващо редки в хърватска).

Местното вино също е доста примамливо. Забележително е, че гроздето Grk се отглежда само на Корчула. Можете да се насладите на дегустация в Bire, фамилна винарна. 

3. Паг

7-те най-добри и красиви острови в Хърватия
Снимка: pixabay

Ако сте фенове на агнешко или сирене, това само е причина да посетите Паг. Много пътешественици съобщават, че най-хубавото агне, което някога са опитвали, е от Паг, където се маринова на солта, пометена от местните терени с местни билки. Най-добре се става, когато се пече бавно и е  приготвено на традиционна фурна.

Изключително вкусно е и кремообразно твърдо овче сирене, с което островът е известен. Често се сервира заедно с местната версия на прошуто, p ršut. Невероятно.

Като оставим звездната храна, островът е най-известният в наши дни с танцовите партита в северния град Новаля, въпреки че столицата на острова Паг все още запазва приятния си исторически въздух и остава най-добрата база за опознаване. 

4. Млет

7-те най-добри и красиви острови в Хърватия
Снимка: wikimedia

Ако сте дошли в Хърватия, за да се доближите до природата, този остров е мястото за вас. Млет е изумрудено бижу, зелено и девствено, като половината от него е защитено като национален парк.

С две думи, Mljet е идеалният антидот срещу най-оживените острови. Тук може да се къпете в чистото море в уединен залив, засенчен от дървета, или да плавате около солените вътрешни езера. Скоро ще забравите, че съвременният свят съществува.

Разходката с колело е чудесен начин да обиколите острова. 

5. Вис

7-те най-добри и красиви острови в Хърватия
Снимка: wikimedia

Ако сте били на островите, които са кацнали на западния бряг на Шотландия, Вис може да ви изглежда познат. 

Когато пристигнете във Вис Таун, ще ви се стори, че венецианците са си тръгнали вчера. Възхитете се на богато украсените архитектурни щрихи около прозорците и тези изящни балкони. В квартал Кут се намират и най-добрите сгради, както и най-добрите ресторанти за морски дарове в града.

Другото значимо селище е Komi ž a, от другата страна на стръмния остров. Той също има венециански архитектурни особености и превъзходни ресторанти с омари. Най-известен е, обаче, за достъпа, който предлага до пътувания с гмуркане и шнорхел до известния Blue Grotto на остров Би ш ево, версия на Капри на Хърватия.

6. Елафитски острови 

7-те най-добри и красиви острови в Хърватия
Снимка: pixabay

Добре, това не е един остров, но този малък архипелаг е чудесен вариант за островни приключения (тъй като те са толкова близо един до друг), но до главните острови е много лесно да стигнете с ферибот.

Освен хотели и собственици на яхти, вие ще имате възможността да видите и малки откъси от местния живот. 

Избягвайте туристическите лодки от Дубровник, които се роят около най-натоварените заливи, опитвайки се да не се натъкнат на гмуркачи с шнорхели, докато пътуват. Вместо това използвайте местните фериботи Jadrolinija, за да пътувате между Шипан, Колоцеп и Лопуд.

Шипан е най-големият с над половината от населението на архипелага (около 450 жители). Шипан има и най-добрите плажове.

7. Хвар

7-те най-добри и красиви острови в Хърватия
Снимка: wikimedia

Съблазнително е да опишем най-бляскавия на хърватските острови като място за парти и място за паркиране на милионерски яхти.

Ако споменем само това, ще пропуснем величието на град Хвар, дом на едни от най-впечатляващите архитектури от венецианската епоха в Хърватия. 

Ако всичко ви стане прекалено много, лесно е да предприемете разходка с лодка до необитаем остров. Да, цените в местните ресторанти са високи, но качеството е добро, а гледките спират дъха.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин