10 от най-красивите национални паркове в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 от най-красивите национални паркове в Европа
Автор: Peika.bg
10 от най-красивите национални паркове в Европа
Снимка: Unsplash

От скалисти върхове до мистични древни гори, Европа има зашеметяващо разнообразие от природни дадености. Ако сте от пътешествениците, които понякога обичат да се откъсват от цивилизацията и обичат да се сливат с природата, посещаването на национални паркове е много подходящ вид туризъм за вас. 

Ще ви разкажем за 10 от най-красивите и впеачтляващи природни паркове в Европа, които си струва да посетите, ако все още не сте: 

Национален парк Плитвички езера, Хърватия

Думите не са достатъчни, за да се опише красотата на това място. ЮНЕСКО включи този зашеметяващ национален парк в своя списък на световното наследство през 1979 г. Красотата на Плитвице се крие в комбинацията от езера и водопади с много растителност. Изумруденият цвят на езерата контрастира с пищната зеленина и белите тонове пяната, която водата образува във водопадите. Един от акцентите на парка е Велики Слап, водопад, който пада от височина 78 метра.

Можете да разгледате Националния парк Плитвички езера чрез 8 различни пешеходни пътеки с дължина от 3 до 18 километра. Ако сте в добра физическа форма, добре е да изберете най-дългия маршрут, тъй като води до всички най-красиви места в парка.

Този национален парк е красив през всички сезони. През лятото температурите са приятни, а зеленината носи усещане за спокойствие, а през зимата замръзналите водопади създават великолепен фон. През есента целият парк е още по-цветен, благодарение на падналите листа, а пък през пролетта можете да видите как паркът разцъфва отново. 

Национален парк Тре Чиме, Италия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Johanna Casata (@cahanna_)

Национален парк Тре Чиме, или Национален парк "Три върха", се намира в Доломитите, най-емблематичната планинска верига в Италия. Трите върха, които се извисяват там, са любимо място както на туристите, така и на катерачите.

Можете да разгледате парка и да се насладите на величието на върховете като минете по пътеката, която е с дължина около 10 километра. Началната и крайната точка на тази завладяваща пътека е Rifugio Auronzo, хижа, която предлага и настаняване. От хижата се предлагат и по-кратки разходки с великолепна гледка към Трите върха.

Има възможност и за 3-дневен преход, при който се стига до друга хижа, но трябва да бъдете малко по-добре подготвени физически, ако решите да предприеме тази разходка. 

Районът на езерото, Англия

Езера, гори, водопади и планини- националният парк Lake District (в превод "Районът на езерото") е място, което трябва да видите. Тази северозападна част на Англия е с площ от 2362 квадратни километра. Там са разположени някои от най-високите планини и най-големите езера в страната. Улсуотър и Уиндърмиър са едни от най-живописните езера, заобиколени от огромни гори. В района има и много живописни селца. 

С височина 978 метра, Скафел Пайк е най-високата планина, не само в областта, а и в цяла Англия. Можете да се разходите до Catbells, откъдето се разкриват невероятни гледки. Страхотен бонус на Националния парк Lake District, е броят на предлаганите дейности. Освен пешеходен туризъм до величествените върхове, можете да наемете каяк или лодка, за да влезете в езерата, да се разходите из старинните села и много други.

Национален парк Бохемска Швейцария, Чехия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Waiduzas (@waiduzas)

Бохемска Швейцария всъщност е природен резерват в Чехия. Въпреки че този национален парк заема само 79 квадратни километра от северната част на страната, той е пълен с изключителни природни дадености. Има гъсти гори, дълги потоци и скали, които сякаш изскачат от дъното на гората. 

Pravčická brána е едно от най-интересните неща в националния парк. Тази ослепителна скална формация е най-голямата по рода си в Европа и привлича много посетители в парка. Можете също да се насладите на релаксираща разходка през красивото ждрело Kamenice. Там можете да видите впечатляващи скални стени, очарователни дървени къщи и спокойна рекичка по маркирана пешеходна пътека или чрез разходка с лодка. 

Национален парк Хоса, Финландия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pasi Antero (@pasiante)

Национален парк Хоса се състои от борови гори, езера и стари скални образувания. Дом на над 90 километра пешеходни пътеки и разнообразие от маршрути за кану, Национален парк Хоса ще плени сърцата ви. 

Този живописен резерват също е чудесно място за планинско колоездене и риболов. В парка могат да бъдат видяни елени и лисици. През зимата северното сияние често "подпалва" заснежените пейзажи.

Една от най-интересните атракции в този финландски национален парк са скалните рисунки на Värikallio. Смята се, че тези произведения, които изобразяват ловни ритуали, са на възраст от 3500 до 4500 години и най-вероятно са били създадени от саами.

Национален резерват Беловежка гора, Полша/Беларус

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Rozhanitsy (@rozhanitsy_rod)

Този полско-беларуски резерват е последният останал първобитен горски резерват в Европа, който се е простирал по целия континент в праисторически времена. В днешно време тези гори са с площ само 150 квадратни километра, но е изключително вдъхновяващо човек да се разходи сред вековна гора.

Нещо, за което трябва да внимавате в този древен парк, е европейският бизон. Благодарение на програма за реинтродукция, тези животни пасат на свобода в равнините. Запленените от макроживота ще се зарадват на изобилието от растителни видове, редки насекоми и гъби.

Имайте предвид, че посещенията се провеждат само с гид, а групите не трябва да надвишават 20 души.

Национален парк Дурмитор, Черна гора

Макар че Черна гора не е начело на мечтаните дестинации за много хора, тази скромна страна има някои изключителни природни забележителности. В Националния парк Дурмитор има извисяващи се планини, ледникови езера и величествени каньони. С почти 50 върха, по-високи от 2000 метра, Дурмитор предлага невероятни гледки, а мрежата от туристически пътеки подобрява изживяването.

Предизвикайте себе си с изкачване до Боботов Кук, най-високият хребет, или следвайте пътеките, започващи от зашеметяващото Черно езеро.

През зимата Национален парк Дурмитор е отлично място за каране на ски и сноуборд, а рафтингът е вълнуващо приключение за пролетта и лятото.

Национален парк Пиренеи, Франция

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alain Champeville (@achampvll31)

Национален парк Пиренеи е разположен във френската част на планинския хребет Пиренеите. Можете да видите красиви езера, долини с пасища и величествени водопади в това живописно кътче от Франция.

Ако искате да се насладите както на алпийски гледки, така и на прекрасен водопад, следвайте пътеката до водопада Гаварни. Тази впечатляваща каскада се спуска надолу в продължение на 280 метра и има обща височина над 400 метра.

Следете небето, където може да забележите лешояди, соколи и орли, които се реят леко.

В националния парк се намира и Pont d’Espagne, исторически каменен мост, който се простира над очарователен водопад.

Национален парк Vatnajökull, Исландия

С площ от над 14 000 квадратни километра, националният парк Vatnajökull в Исландия е най-обширният резерват в този списък. Ледникът Vatnajökull е най-големият в Европа извън Арктика и е страхотно място да видите силите на леда, водата и вулканичните дейности в действие.

Ледниковата лагуна Jökulsárlón привлича вниманието, тъй като масивни айсберги тук плуват по пътя си към морето. 

Там се предлагат изключително интересни занимания, например експедиция в ледена пещера или поход в ледник с водач.

Национален парк Триглав, Словения

Може би най-добрата част от Юлийските Алпи е националният парк Триглав, район с изключителна природна красота и единственият национален парк в Словения. Паркът носи името си от Триглав, най-високата планина в региона, на 2864 метра над морското равнище.

Долини, скали, езера и харизматични села заедно създават магията, която Триглав притежава. За да се потопите изцяло в националния парк Триглав, се насочете към долината Трента и се полюбувайте на красивите параклиси, традиционни ферми и бистрата река Соча.

Долината на Седемте езера с нейните изумрудени езера и тясното и колоритно дефиле Vintgar също си заслужават посещението. 

Спокойно можете да прекарате няколко дни в този парк, за да се насладите максимално на всичко, което предлага. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин