10 съвета за начинаещи скиори - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 съвета за начинаещи скиори
10 съвета за начинаещи скиори

Знаем, че няма да се научите да карате ски от тази статия. Но има няколко неща, които е важно да знаете преди да се заемете с покоряването на пистите по света и у нас. Съвети дава Роар Квареквол (Roar S. Kvarekvål) – професионален норвежки ски учител.

Екипировката

1. Много е важно какви дрехи ще изберете. Трябва да ви е достатъчно топло, но не и прекалено горещо и да се потите.

2. Не забравяйте шапката – много начинаещи скиори не се замислят, че именно през главата излиза топлината от тялото по време на каране.

3. Въпросът с носенето на каска е спорен. Наскоро много британски застрахователи обявиха, че няма да изплащат застраховки, ако скиорът не е носил каска на пистата. Вие не сте сами на пистата и опасността някой друг да ви контузи е реална, също както и тази сами да се нараните. Самият Роар препоръчва носенето на каска.

4. Най-важната част от екипировката ви са ски обувките, защото те са връзката между ските, пистата и вашето тяло. Трябва да са стегнати, но не да ви болят краката, трябва да чувствате краката си стабилни в тях. Най-добре попитайте служителите в магазините за ски екипировка за съвет. За начинаещи ските не трябва да са по-дълги от височината на човека.

Психическа подготовка

5. Приемете факта, че сте начинаещ и недейте да имате твърде големи очаквания. Възможно е да напредвате по-бавно, отколкото сте си представяли, така че не се отчайвайте, а продължавайте да се учите.

6. Бъдете подготвени за това, че тялото ви ще трябва да извършва много движения, които не са естествени за него. Не е лоша идея да почетете малко за спецификата на карането на ски, за да знаете какво ви предстои.

7. Забавлявайте се! Това е може би най-важната част от психологическата подготовка. Ако приемете всичко като забавление (каквото всъщност е карането на ски), дори падането или тромавото придвижване по пистите ще ви се сторят голям купон.

Преди първия урок

8. Много добра идея е преди да отидете за първи път при ски учител, да се качите на ските сами. Намерете напълно равно място и няколко пъти сложете и махнете ските, за да свикнете с усещането за тези дълги неща от краката ви. След това направете опит да се придвижите напред-назад. Идеята е да свикнете със ските (което може да отнеме доста време) и да използвате часовете си със ски учител за напредване в други умения.

Основни съвети за безопасност

9. Вие никога не сте сами на пистата. Дори и да има специално място само за начинаещи, около вас винаги ще има и други скиори. Ако всички спазват основните правила, всичко ще върви безпрепятствено. В повечето ски курорти тези, които са пред вас, са с предимство и е ваша отговорност да ги избегнете. Преди да навлезете на пистата, трябва да спрете и да се огледате. Не трябва да спирате по средата на пистата или където не могат да ви видят отвисоко. Обикновено на сайта на курорта има секция с правилата за скиорите, а може да попитате и в хотела си. 

10. Знаем, че се подразбира, но наистина не е добра идея да се качвате на ски пияни или напушени. Може да ви се стори забавно, но е много опасно, особено когато сте начинаещи. 

Прочетете и 10 съвета за начинаещи сноубордисти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 30.11.2012 | 21:18
Чудесни съвети! Мисля да се запиша на уроци при този учител!:)
Абонирайте се за нашия бюлетин