10 съвета за зимни преходи в планината - планински маршрути - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 съвета за зимни преходи в планината
Автор: LineSickers
10 съвета за зимни преходи в планината
Снимка: Thinkstock/Guliver

Зимните преходи в планината са забавни, красиви и авантюристични, но изискват много повече подготовка от летните.

Ентусиастите от LineSickers, група приятели отдадени на планината и екстремните спортове, дават съвети как да се подготвите, ако сте решили да покорявате някой връх през зимата.

1. Подгответе духа и тялото

Преходите през зимата изискват много повече усилия от тези през лятото. Затова е добре да тренирате издръжливост и да се настроите за ходене в сняг. Освен това през зимата денят е кратък. Тези, които обичат да си поспиват сутрин, е добре да започнат да стават по-рано и да тренират тялото и духа си.

2. Планирайте и разучете маршрута

Oтделете достатъчно време да разгледате и разучите избрания маршрут, да се осведомите за наличието на трудни и опасни учатъци и основните ориентири по пътя. Посъветвайте се с хора, които вече са минавали маршрута, за да ви дадат по-детайлна информация.

3. Следете прогнозата за времето

Следете прогнозата за времето в планините и имайте предвид, че там то търпи резки и бързи промени. Бъдете готови да отложите плановете си, ако времето не е подходящо за туризъм. Не рискувайте да тръгвате в неподходящи условия.

4. Приятелите са най-важни

В планината винаги се ходи с приятел(и). Зимата крие прекалено големи рискове и винаги трябва да има на кого да разчиташ. Освен това с приятели е винаги по-забавно!

Преди да тръгнете е добре да споделите с приятели и/или роднини за плановете си - разкажете им накъде сте се запътили, какъв маршрут планирате, кога очаквате да се върнете. Опитайте се да поддържате редовна връзка с поне един човек, който е наясно с плановете ви.

Заредете и телефоните си, защото при ниски температури батерията пада по-бързо.

5. Облеклото трябва да е подходящо

Дрехите ще ви помогнат да регулирате телесната си температура. Затова тръгвайки на зимен преход, освен че ви трябват подходящи за сезона дрехи, спазвайте правилото за обличане на пластове. Така лесно ще можете да свалите пласт при загряване и обратното при застудяване. Същевременно ще бъдете сухи и леки.

Препоръчителните материи за зимата са вълна и полипропилен, тъй като тези материи ще държат валагата и потта далеч от тялото.

6. Обувките също

Ходенето в снега отнема много енергия, тъй като с всяка крачка се затъва. Cross country ски и снегоходки, от друга страна, ви държат върху снега и ви дават възможност да се придвижвате с по-малко усилия и да се насладите на приключението си. А за да предпазите краката сухи, ще са ви необходими и гети, които да предотвратят влизането на сняг между обувките и панталона.

7. И още екипировка

Колкото по-добре сте подготвени, толкова повече ще можете да се насладите на планината през зимата. Някои от задължителните неща са:

- фенерче с резервни батерии - денят през зимата е къс, а нощта идва бързо;

- карта, компас и GPS (и най-добре да знаете как да ги използвате)

- аптечка за първа помощ

- индивидуален лавинен уред, или други помощни средства - лопатка, сонда

- подготовка за нощувка при по-дълги преходи

- очила - снегът може сериозно да увреди очите ви, тъй като отразява светлина и претоварва зрението.

8. Храната е важна

Подгответе предимно лека храна, богата на калории (мед, ядки, шоколад). Имайте предвид, че храната замръзва и е добра идея да нарежете предварително провизиите на малки парченца.

9. Хидратирайте се

Когато е студено, няма да усещате жажда. Затова пийте редовно вода или чай. Освен това дехидратираните хора по-лесно стигат до хипотермия. За да бъдете напълно подготвени, се запознайте с признаците предварително и следете за тях.

10. Оставете всички грижи и проблеми вкъщи и се насладете на красотата на зимата.

*

Още ценни съвети за подготовката за зимата в планината ще можете да чуете по време на събитието на LineSickers на 10 декември Pray for Snow 2, в SOHO, София. Вход свободен. Следете LineSickers тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Petra, 13.07.2016 | 17:33

Аз лично си набавям доста екипировка от магазините за втора употреба. Нещата, които мога да намеря там са доста запазени, а цените са значително по-добри. Тук даже намерих един ресурс където казват, че дрехите били внос от западни държави, което не знам до колко е истина, но знам, че има хубави дрешки. 

Абонирайте се за нашия бюлетин