10 шантави факта за Аржентина, които не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 шантави факта за Аржентина, които не знаете
Автор: Мария Ангелова
10 шантави факта за Аржентина, които не знаете
Снимка: Thinkstock/Guliver

Когато кажем Аржентина, обикновено се сещаме за танго, стек, вино и хора, изтъкани от страст. Предлагаме ви обаче да погледнете на южноамериканската страна от по-различна гледна точка. Прочетете следващите шантави любопитни факти за страната, за да сте подготвени, когато отидете на екскурзия в Аржентина.

1. Въпреки че футболът е любимият спорт на аржентинците, официалният национален спорт на страната е доста по-неизвестен. Нарича се пато, играе се на кон и съчетава елементи от баскетбол и поло. В превод от испански „пато“ означава „патица“ - защото в ранните версии на играта (още от 1610 г.) в мрежата вместо топка се хвърляла жива патица. На няколко пъти играта е забранявана, докато през 1953 г. не е обявена за национален спорт – за щастие, употребата на патици днес е строго забранена.

2. Традиция е да се ядат ньоки (ñoquis) – картофени топчета – на 29-о число всеки месец. Тази традиция вероятно идва от италианските имигранти. Ньоките, съставени от картофи, брашно и сол, са били евтино ястие, което може да се сготви с последните пари преди заплата в края на месеца. Като туристи в Аржентина ще забележите, че много ресторанти имат специално меню с ньоки на 29-и.

3. Първият пълнометражен анимационен филм е направен в Аржентина от Кирино Кристиани през 1917 г. Твърди се, че Кирино е вдъхновил Уолт Дисни.

4. В Аржентина се намира най-високата точка в Южното полукълбо – връх Аконкагуа (близо 7000 м)

5. Името Аржентина произлиза от латинската дума за „сребро“ argentum, тъй като след откриването на тази земя, сред европейските мореплаватели се носела легенда, че там има Планина от чисто сребро.

6. Аржентинският град Ушуая е най-южното населено място в света.

7. На много места се празнува Денят на жената или на бащата. В Аржентина обаче си имат и специален Ден на приятелите. На 20 юли всяка година приятелите в цялата страна се събират, организират се партита, а през 2005 г. толкова много хора се обадили да поздравят приятелите си, че мрежите на мобилните оператори се сринали.

8. Тангото се заражда в квартала на касапниците в Буенос Айрес преди повече от век. Първоначално на комбинацията от африкански и аржентински ритми се гледало с презрение и танго се танцувало само в бордеите на столицата. Постепенно богатите младежи започват да обикалят гетата в търсене на приключения и популяризират тангото.

9. Аржентина е на първо място в света по брой пластични операции на глава от населението. 1 на всеки 30 жителите има корекции по себе си. Вероятно това е страната, в която хората са най-обсебени от външния си вид.

10. Обсесията около външния вид и пластичната хирургия вероятно е причина и за друг рекорд – в Аржентина има най-много психиатри на глава от населението. На всеки 100 000 аржентинци се падат по 145 психиатри, следва Дания с 85. В Буенос Айрес дори има квартал с толкова много психиатрични кабинети, че е получил прозвището Вила Фройд.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин