10 стъпки преди кракът ви да стъпи в Тайланд - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 стъпки преди кракът ви да стъпи в Тайланд
Автор: Ивелина Медникарова

Тайланд е част от рая, но за да му се насладите, трябва да се подготвите добре предварително. Съвети от първа ръка дава Ивелина Медникарова:

1. Планирайте пътуването си в така наречения „прохладен сезон” (декември-март), което по нашите критерии си е живо лято.

2. За да пребивавате в Тайланд е необходима виза, която се издава бързо от консулството в София, дори и чрез куриер. Тя ви дава право на 60-дневен престой. Пътуване за по-малко от 20 дни е безпредметно, ако искате наистина да се потопите в духа на страната.

3. Избягвайте популярните дестинации или поне не им посвещавайте цялото си време. Там традицията е отстъпила място на европейските удобства. Все пак имайте предвид, че планинските райони на север са за екстремен туризъм.

4. Подгответе се да усетите вкуса на Тайланд. Поне месец преди това пийте пробиотици. Оригиналната азиатска кухня е предизвикателство за всеки европеец. Ако сте прекалено предпазливи, по-добре изберете друга дестинация. В Tайланд се готви навсякъде - на улици, пазари, гари, в пикапи, на лодки... това е кошмарът на всеки инспектор от РИОКОЗ. Не се фиксирайте прекалено, дори и да пробвате всички видове пържени насекоми и сокове от невиждани плодове, пак няма да се почувствате зле. Все пак не прекосявате половината земно кълбо, за да седнете в пицария.

5. При резервация на хотели се съобразете с разстоянията. Може да се окаже, че няколко вечери ще прекарате на борда на кораб, автобус или във влак, особено ако пътувате до островите или по-далеч от Банкок. Транспортът е удобен, много добре организиран и достъпен. Разбира се, има включена топла храна в цената на билета.

6. Не прекалявайте с багажа. Подходящи дрехи можете да си купите и от там при нужда и то доста евтино. Противно на очакванията, няма да се сблъскате и с нашествие от насекоми. Все пак носете репелент за собствено спокойствие. Задължителни са слънцезащитните продукти и възглавницата за път. Най-важното в багажа ще са удобните чехли/джапанки, които се обуват и събуват лесно. Бързо ще свикнете, че в магазините обувките остават пред прага. За храмовете изобщо няма нужда да се споменава. Да си бос е част от почитта към божеството и уважението към домакините.

7. Проучете народопсихологията. Докосването, дори и неволно, на краката и главата е неприемливо, както и говоренето на висок глас (горките италианци, но и българите не отстъпваме). В Тайланд дори децата са тихи. В страната на усмивките всички са силно привързани към своя крал, но не фанатично, а с искрено уважение. Свидетелства ще откривате на всяка крачка и е прилично и вие да се отнасяте с респект.

8. Не пропускайте да видите красотата на подводния свят. Много дайвинг центрове предлагат спускане с шнорхел или с бутилка близо до брега или насред океана. Ако този спорт ви допада, прекарайте няколко дни на лодка в компания от запалени като вас хора, също с предварителна резервация. При повече късмет ще видите манта, огромни костенурки, а цветните риби, корали, малки акули, хищни морени са съвсем обикновена гледка. На място ще получите информация за опасните видове, но може и сами да прочетете предварително за рибата скорпион, например.

9. Научете се да карате скутер. Това много ще улесни придвижването ви, особено на малките острови като Ко Тао, където няма тук-тук таксита. Наемът на моторите не е висок.

10. Вижте някой от резерватите на Тайланд. Предварителната уговорка ще ви спести лутане. Хотелите осигуряват и транспорт от и до по-възлови точки в близост. Помислете дали бихте искали да видите ферми за слонове, змии, тигри или ще заложите на дивата природа. Националният парк Као Сок предлага гледки достойни за всяка медитация. В джунглата ще ви придружи водач, за да ви покаже редки растения и животни. Нощувка в наколни жилища в компанията на маймуни си е екзотика. Откъсването от цивилизацията е наистина върховната почивка и релакс.

И ако това не е рай! Като тайландския масаж. Той съчетава нежност и сила и чудесно представя хората в Сиам- усмихнати, омиротворени, но и упорити. След това преживяване ще осъзнаете защо поздравът е поклон. Лек път!

Още от Ивелина вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин