10 странни музея в Испания - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 странни музея в Испания
Автор: Евелина Миленова
10 странни музея в Испания

Испания е очарователна страна, известна със слънчево време, хубави плажове и вкусна храна. 

Това, което може би не знаете, е, че страната има няколко уникални по рода си музеи.

От музей, пълен с уреди за мъчения, до колекция, посветена на приказен герой – в Испания можете да се забавлявате по много нетрадиционни начини.

Музеят на тоалетната, Родриго

32497

Заслужава си да се отбиете в Родриго, дори и само за да посетите изключителния музей на тоалетната. Никъде другаде няма да се натъкнете на такова зашеметяващо разнообразие от гърнета. Странната колекция е дарена на града от местен земевладелец. Сеньор Песетас започнал да събира гърнета през 1980 г. и до момента има над 1300 гърнета от 27 различни страни.

Повече информация за музея тук.

Долината на загиналите, Ел Ескориал

Почти 34 хиляди души, загинали по време на Испанската гражданска война, са погребани в този величествен комплекс. Тук почива и генерал Франциско Франко, който заповядал построяването на монумента. Освен абатство, изкопана в скалите базилика и осем параклиса, тук се издига и най-големият християнски кръст в света. Той е висок цели 150 метра, почти 4 пъти повече от статуята на Исус в Рио де Жанейро!

Повече информация тук.

Музеят на погребалните файтони, Барселона

32496

Ако сте изморени от туристическите атракции на каталунската столица и чувствате, че сте се насладили на достатъчно Гауди архитектура, модерно изкуство и пазаруване, то е време да се отбиете в музея на погребалните принадлежности. Колекцията от файтони е единствена по рода си в Европа. Благодарение на модерните технологии можете да се пренесете в 19-и век, когато предците ни следвали различни погребални ритуали.

Официалният сайт на музея е тук.

Музеят на пъпешите, Вилаконехос

Вилаконехос е дом на поколения фермери, които са посветили живота си на отглеждането на пъпеши. В чест на техния труд и на вкусния плод тук отваря врати единственият по рода си музей на пъпеша. Всяка година на 12 октомври в града се чества и Фестивалът на пъпеша, който отбелязва завръщането на фермерите, прекарали летните месеци в отглеждане на пъпеши из други региони на Испания.

Повече информация тук.

Еротичното дърво, Жирона

32498

Ако искате да захвърлите всякакви задръжки и да се полюбувате на малко модерно изкуство – отбийте се в гората Сан Хинебреда. Еротичните творби на скулптура Кабанес привличат над 100 посетители ежеседмично. Разходката сред гора от хвойнови дървета и голи дами е не само нетрадиционна, но и освежаваща.

Информация за посещение тук.

Музеят на вещиците, Сагарамурди

Сагарамурди, малко градче в Северна Испания, има славата на епицентър на окултни ритуали. По времето на Инквизицията баските в региона стават свидетели на най-мащабния опит за изкореняване на магьосничеството. Музеят разказва историята на десетки жени, които били откъснати от своите семейства заради подозрения, че са вещици. Много от тях изгорели на клада, обвинени в почит към окултното.

Повече информация за музея тук.

Мишока Перес, Мадрид

32494

Е, испанците може и да си нямат Фея на зъбките, но пък мишокът им Перес върши почти същото. Малкото животинче, обичано от децата из цяла Испания, е герой от популярна приказка от 1902 г. Сега мишлето има собствен музей в Мадрид, където можете да научите всичко за него, жена му и трите му деца.

Музеят на изтезанията, Сантилана дел мар

Този музей може да шокира и най-големите фенове на „50 нюанса сиво“. Гилотини, черепотрошачки, триони и други ужасяващи инструменти, напомнят за смразяващите кръвта мъчения от Средновековието. Изложени са над 70 приспособления, използвани от испанската Инквизиция за изтезания и публично унижение.

Повече информация за музея тук.

Музей на солници и пиперници, Гуадалест

32495

Кой би предположил, че нещо толкова обикновено като солничка би заслужило собствен музей? Всъщност експозицията в Гуадалест е всичко друго, но не и обикновена. Овкусете яденето си със сол и пипер, поставени в рачешки щипки, или от ръцете на миниатюрен порцеланов готвач.

Повече информация тук.

Музеят на микро миниатюрите, Гуадалест

Виждали ли сте бълха, облечена като тореадор? А можете ли да си представите статуя на свободата, голяма колкото върха на игла? Или пък картини на Пикасо и Гоя, изрисувани върху оризово зърно? Това е само малка част от впечатляващите творби изложени в музея. Тази уникална форма на изкуство изисква много търпение и отлична концентрация. Контролът на дишането също е изключително важен, защото всяко трептене би могло да развали микро миниатюрата.

Информация за работно време и посещение ще откриете тук.

Открийте и най-добрите оферти за пътуване до Испания.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин