10-те града с най-високо качество на живот - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те града с най-високо качество на живот
Автор: Peika.bg
10-те града с най-високо качество на живот

Този път сме ви подбрали 10-те града с най-високо качество на живот.


Резултатите са получени на база образование, политическа и социална среда, медицински и здравни условия, потребителски стоки, възможности за отдих и други.

10. СидниАвстралия

Плажовете на този мегаполис, впечатляващата арт сцена, туристическите атракции, както и силният финансов сектор превръща града в един от най-добрите за живеене. Високата минимална заплата, множеството възможности за работа, благоприятната атмосфера за студентите и красивият пейзаж са само част от неговите положителни страни.

9. КопенхагенДания

Този удивително красив град е класифициран като едно от най-щастливите места в света. Освен това той може да се похвали с ниски нива на престъпност и добър баланс между живот и работа. Ударението, което датчаните поставят върху семейството, културните възможности, екологичната ефективност и образованието пък печели на града място в челната десетка.

8. Женева, Швейцария

Да започнем с един интересен факт – този спокоен швейцарски град има три и половина официални езика – немски, френски и италиански. „Половинката“ се отнася до ретороманския, който има полуофициален статут. 25% от населението пък говори и английски. Друг интересен факт е, че Женева е вторият по-големина финансов център в страната – там се помещават Световната здравна организация, Организацията на обединените нации, Върховния комисариат на ООН за бежанците и Конференцията на ООН за търговия и развитие.

10-те града с най-високо качество на живот

7. Франкфурт на Майн, Германия

Очевидно Германия знае какво прави. Във Франкфурт бизнес секторът процъфтява, там се помещава Европейската централна банка, Франкфуртската фондова борса, Франкфуртския търговски панаир и Германската федерална банка. Като оставим тази част настрана, градът предлага и множество опции за разходка, като например по брега на река Майн, както и приятни места за хапване.

6. Дюселдорф, Германия

Също както и Мюнхен, Дюселдорф може да се похвали с много паркове и зеленина. Зашеметяващата комбинация от съвременна космополитна и стара европейска елегантност, която привлича хиляди компании в областта на рекламата, телекомуникациите, модата и търговията, затвърждавайки мястото като един от най-влиятелните модни центрове в света.

5. ВанкувърКанада

Този крайбрежен метрополис е един от най-разнообразните градове в Канада. Интересен факт за него е, че 52% от жителите му говорят майчин език, различен от английски. Това населено място се нарежда на челните места по критерии като безопасност, здравеопазване, образование, култура, инфраструктура и околна среда.

10-те града с най-високо качество на живот

4. МюнхенГермания

С над 20-те си парка Мюнхен предлага изобилие от зелени пространства, когато имате нужда от това да прекарате малко време на въздух. Освен това този германски град има безупречни автобусни, метро и влакови системи, които наминават дори най-строгите стандарти за чистота и организация. Там се намират два от 100-те най-добри университета в света – Мюнхенския университет и Техническия университет на Мюнхен, които привличат милиони чуждестранни студенти.

3. Оукланд, Нова Зеландия

Да започнем с това, че Оукланд е един от най-безопасните градове в света. Въпреки, че е оживен град, равнището на престъпност в него е едно от най-ниските в света. Друг плюс на това населено място е, че местните държат много на баланса между работа и личен живот, което вдига качеството на живот и намалява нивата на стрес.

2. ЦюрихШвейцария

Има редица причини този град да е на второ място, но една от тях е, че швейцарците инвестират в себе си. Там има множество паркове, добре планирани публични пространства, културни дейности и икономически разцвет.

1. ВиенаАвстрия

Стабилната икономика, богатата културна сцена, ефективният градски транспорт, добре уредената образователна система и високата степен на безопасност за гражданите поставя австрийската столица на първо място в класацията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин