10-те града с най-високо качество на живот - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те града с най-високо качество на живот
Автор: Peika.bg
10-те града с най-високо качество на живот

Този път сме ви подбрали 10-те града с най-високо качество на живот.


Резултатите са получени на база образование, политическа и социална среда, медицински и здравни условия, потребителски стоки, възможности за отдих и други.

10. СидниАвстралия

Плажовете на този мегаполис, впечатляващата арт сцена, туристическите атракции, както и силният финансов сектор превръща града в един от най-добрите за живеене. Високата минимална заплата, множеството възможности за работа, благоприятната атмосфера за студентите и красивият пейзаж са само част от неговите положителни страни.

9. КопенхагенДания

Този удивително красив град е класифициран като едно от най-щастливите места в света. Освен това той може да се похвали с ниски нива на престъпност и добър баланс между живот и работа. Ударението, което датчаните поставят върху семейството, културните възможности, екологичната ефективност и образованието пък печели на града място в челната десетка.

8. Женева, Швейцария

Да започнем с един интересен факт – този спокоен швейцарски град има три и половина официални езика – немски, френски и италиански. „Половинката“ се отнася до ретороманския, който има полуофициален статут. 25% от населението пък говори и английски. Друг интересен факт е, че Женева е вторият по-големина финансов център в страната – там се помещават Световната здравна организация, Организацията на обединените нации, Върховния комисариат на ООН за бежанците и Конференцията на ООН за търговия и развитие.

55791

7. Франкфурт на Майн, Германия

Очевидно Германия знае какво прави. Във Франкфурт бизнес секторът процъфтява, там се помещава Европейската централна банка, Франкфуртската фондова борса, Франкфуртския търговски панаир и Германската федерална банка. Като оставим тази част настрана, градът предлага и множество опции за разходка, като например по брега на река Майн, както и приятни места за хапване.

6. Дюселдорф, Германия

Също както и Мюнхен, Дюселдорф може да се похвали с много паркове и зеленина. Зашеметяващата комбинация от съвременна космополитна и стара европейска елегантност, която привлича хиляди компании в областта на рекламата, телекомуникациите, модата и търговията, затвърждавайки мястото като един от най-влиятелните модни центрове в света.

5. ВанкувърКанада

Този крайбрежен метрополис е един от най-разнообразните градове в Канада. Интересен факт за него е, че 52% от жителите му говорят майчин език, различен от английски. Това населено място се нарежда на челните места по критерии като безопасност, здравеопазване, образование, култура, инфраструктура и околна среда.

7678

4. МюнхенГермания

С над 20-те си парка Мюнхен предлага изобилие от зелени пространства, когато имате нужда от това да прекарате малко време на въздух. Освен това този германски град има безупречни автобусни, метро и влакови системи, които наминават дори най-строгите стандарти за чистота и организация. Там се намират два от 100-те най-добри университета в света – Мюнхенския университет и Техническия университет на Мюнхен, които привличат милиони чуждестранни студенти.

3. Оукланд, Нова Зеландия

Да започнем с това, че Оукланд е един от най-безопасните градове в света. Въпреки, че е оживен град, равнището на престъпност в него е едно от най-ниските в света. Друг плюс на това населено място е, че местните държат много на баланса между работа и личен живот, което вдига качеството на живот и намалява нивата на стрес.

2. ЦюрихШвейцария

Има редица причини този град да е на второ място, но една от тях е, че швейцарците инвестират в себе си. Там има множество паркове, добре планирани публични пространства, културни дейности и икономически разцвет.

1. ВиенаАвстрия

Стабилната икономика, богатата културна сцена, ефективният градски транспорт, добре уредената образователна система и високата степен на безопасност за гражданите поставя австрийската столица на първо място в класацията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин