16 причини да има повече изцяло пешеходни улици в градовете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
16 причини да има повече изцяло пешеходни улици в градовете
Автор: Peika.bg
16 причини да има повече изцяло пешеходни улици в градовете

Все повече градове залагат на изцяло пешеходните зони. И част от причините за това са неочаквани.

От 2017 г. Барселона започва проект,в който ще създава т.нар. „суперквартали“, в които ще бъдат допускани само авотмобилите на жителите им. Така доскоро натоварени кръстовища ще се превърнат в приятни за пешеходците площади. Погледнато цялостно, по-голямата част от движението ще бъде премахнато от 60% от улиците на града. В Дубай пък правят пешеходни алеи, в които хората могат да се скрият от жегата.

Смяната на фокуса от автомобилното движение към пешеходното движение има много плюсове, събрани в публикуван наскоро доклад на международна компания за архитектурно и инженерно консултиране. Изводите в документа се базират на базата на анализ на десетки световни проучвания за градската среда.

От по-здрави и щастливи жители през вдигане на цените на имотите и намаляване на престъпността – ето част от ползите и защо всички трябва да искаме повече изцяло пешеходни зони.

16 причини да има повече изцяло пешеходни улици в градовете

1. Ще живеете по-дълго. Липсата на активност е четвъртата водеща причина за смъртност в световен мащаб. За последните 40 години в САЩ движението е намаляло с 32%, а за последните 20 години в Китай – с 45%! За хората над 60-годишна възраст, ходенето поне 15 минути на ден намалява риска от смъртност с 22%.

2. Ще сте по-слаби. 30-минутна разходка може да изгори 100 калории.

3. Намалява рискът от хронични болести. Обездвижването е сред водещите причини за повечето хронични болести. Редовното ходене намалява риска от диабет тип 2, сърдечни болести и рак на дебелото черво.

4. Ще сте по-щастливи. Едно проучване изследва хора, които ходят с автомобил на работа. Ако те заменят този начин на придвижване с ходене, щастието им се увеличава толкова, сякаш са се влюбили.

5. Намалява престъпността. На пръв поглед звучи странно, но е факт. В един от кварталите на Канзас престъпността спаднала със 74%, след като част от улиците били направени изцяло пешеходни през уикендите.

6. Провокира креативността. Забелязали ли сте как след като бъдат обявени за изцяло пешеходни, улиците започват да привличат творчески проекти, културни събития, фестивали, концерти на открито... И се изпълват с хора, които иначе не биха дошли на това място.

7. Насърчава общуването. Пешеходните зони събират на едно място хора, които иначе не биха се срещнали.Тези, които живеят на улици и булеварди с оживено автомобилно движение, е много по-малко вероятно да познават съседите си.

8. Подпомага икономиката. Намаляването на автомобилния трафик увеличава броя на хората, които пазаруват там. Пешеходците харчат с до 65% повече от шофьорите. Изчислено е, че пешеходците и велосипедистите осигуряват възвръщане на инвестицията близо 12 пъти.

16 причини да има повече изцяло пешеходни улици в градовете

9. Засилва туризма. Едно от нещата, които туристите най-много обичат да правят, е да се разхождат. След като площад Трафалгър в Лондон става пешеходна зона, броят на посетителите му се увеличава с 300%.

10. Вдига цените на недвижима собственост. Когато даден квартал стане по-достъпен и по-приятен за живеене, цените на имотите се повишават.

11. Пестят се средства за поддръжка. Поддръжката на шосета е по-скъпа от тази на тротоари. Освен това се пестят пари за здравеопазване (пешеходните зони са с по-чист въздух).

12. Намалява зависимостта ни от невъзобновяеми енергийни източници. Според някои проучвания залежите от петрол ще стигнат за още около 55 години. От друга страна, автомобилите хабят повечето гориво, докато са в задръствания.

13. Намалява замърсяването на въздуха. Само за един ден, в който Париж забрани движението на авотмобили, в някои части на града отбелязаха с 40% понижение на замърсяването на въздуха.

14. Намалява шумовото замърсяване. Колкото по-малко хора шофират, толкова по-тих е градът. По време на първия ден без коли в Париж, шумът по улиците е намалял с 3 децибела.

15. Прави градовете по-конкурентоспособни. Когато австралийският град Мелбърн направи редизайн на центъра си в изцяло пешеходна зона, последва 830% ръст на жителите, а списание Економист го обявява за „Най-добрия град за живеене“ за шеста поредна година.

16. Налага мисленето за устойчивост. Едно канадско проучване установява, че ако хората пътуват без колите си само един ден в седмицата по-малко, това би спестило поне 3,8 милиона тона парникови газове годишно.

Пълното проучване е тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин