10-те най-известни забележителности по света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те най-известни забележителности по света
Автор: Вероника Иванова
10-те най-известни забележителности по света

Говорейки за популярни забележителности в съзнанието ни обикновено изплуват Айфеловата кула, пирамидите в Гиза и други обекти от подобна величина.

Те действително са едни от най-посещаваните места в света и затова заслужено сме ги включили в нашата класация на 10-те най-известни забележителности по света. В нея сме включили и някои места, за които може би не сте чували много.

 Ето я и самата класация:

1. Ангкор Ват, Камбоджа

Това е най-големият запазен  храмов комплекс, построен през първата половина на 12 век. Красив и величествен, той се е превърнал в символ на Камбоджа и най-големият религиозен паметник  в света – първо на индуизма, а по-късно и на будизма. Ангкор Ват се простира върху площ от  400 кв. км. и се нарежда сред 7-те чудеса на света. Освен това е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В случай, че решите да го посетите, имайте предвид тропическите жеги там, а също си отделете и малко повече време, за да разгледате добре.

10-те най-известни забележителности по света

2. Айфеловата кула, Париж

Едва ли тази забележителност има нужда от представяне. В случай, че решите да я посетите, имайте предвид, че може да се наложи да чакате дълго на опашка. Накрая, обаче, търпението ви ще бъде възнаградено, тъй като при хубаво време от нея се вижда всичко в радиус от 60 км.

10-те най-известни забележителности по света

3. Плаващият пазар, Тайланд

Едно от нещата, с които Тайланд привлича туристи е възможността да видят т.нар. плаващи пазари. Тук изобщо не е рядкост да видите жени, плаващи по каналите, в претрупани от товар лодки. Един от най-известните такива пазари се намира в провинцията Ратшабури, на около 80 км. южно от Банкок. От там можете да се сдобиете с всевъзможни сувенири, или просто да попиете от оживената атмосфера на мястото.

10-те най-известни забележителности по света

4. Гибралтар

Това е територия на Великобритания, намираща се в Южна Испания, която включва Гибралтарската скала и пясъчен провлак, съединяващ скалата с Пиринейският п-ов. Оттам минават много от круизните кораби, тъй като мястото е интересно за туристите. На самата скала могат да бъдат видени берберски маймуни, както и няколко пещери, а също и исторически сгради. Гибралтар е популярна сред посетителите и с това, че тук могат да бъдат купени безмитни стоки. В случай, че решите да пазарувате оттам, все пак бъдете предпазливи с търговците.

10-те най-известни забележителности по света

5. Алеята на славата, Лос Анджелис

Всяка година над 10 млн. туристи посещават тази улица, с надеждата да зърнат някоя от холивудските знаменитости, чието име присъства в около 2 500-те звезди на алеята.

10-те най-известни забележителности по света

6. Кийт Уест, Флорида

Това са острови в карибският басейн, разположени в най-западната част на архипелага. Мястото е известно с красивите залези, а също и с това, че самият Ърнест Хемингуей е бил на палатка тук през 1930 година. В централната част на Кийт Уест могат да бъдат видени типични дървени къщички, а също и много магазини за сувенири. За съжаление през последните години мястото е загубило от очарованието си и вече няма много общо с това, което е привлякло Хемингуей навремето.

10-те най-известни забележителности по света
Снимка: Ed Schipul/flickr.com

7. Орландо, Флорида

Мястото е популярна туристическа дестинация. През 1960 година именно тук Уолт Дисни отваря всеизвестният увеселителен парк върху 55 акра земя. С годините паркът постепенно се разраства и в наши дни той има около 45 млн. посетители годишно.

10-те най-известни забележителности по света

8. Наклонената кула, Пиза

В случай, че решите да посетите този интересен обект, имайте предвид, че е твърде вероятно билетите за даденият ден да свършат по някое време (така че отидете там по-рано).  На площадът пред кулата пък ще можете да се нагледате на сергии с всевъзможни дрънкулки и сувенири, както и на цели тълпи от хора.

10-те най-известни забележителности по света

9. Пирамидите в Гиза

Смята се, че те са едни от най-старите оцелели сгради в света – построени са преди повече от 4 000 години. Най-голямата от тях е Хеопсовата (138 м.) и все още остава загадка за човечеството как е построена само с примитивни средства. Тук потокът на туристи наистина е огромен, така че имайте предвид – Гиза със сигурност не е сред най-спокойните места на Земята.

10-те най-известни забележителности по света

10. Тадж Махал, Индия

Този индийски мавзолей привлича всяка година хиляди туристи, а освен това е и място, на което много местни двойки се венчават. Неудобството на посещението идва от факта, че опашките са огромни, а когато дойде редът ви да влезете се налага да преминете проверка за сигурност (като на летищата). Забранено е носенето на багаж в храма, затова всички раници и чанти се оставят на съхранение. В случай, че искате да избегнете часовете чакане, най-добре би било да сте там рано сутринта – така ще влезете веднага (макар, че е възможно да платите по-висока такса).

10-те най-известни забележителности по света

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин