Какво трябва да знаем при пътуване в чужбина? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаем при пътуване в чужбина?
Автор: Вероника Иванова
Какво трябва да знаем при пътуване в чужбина?

Когато човек тръгва да пътешества из чужда страна, обикновено проучва внимателно какви забележителности може да види там.

Освен интересните места, които си струва да бъдат посетени, важно е да знаете и някои подробности за културата и обичаите на дадената държава. Ето и някои основни съвети за гладкото протичане на екскурзия в чужбина:

Различни религии

Трябва да сте особено внимателни, в случай че решите да посетите мюсюлманска страна, тъй като там повечето държавни закони са подчинени на религията, а нарушаването им може да ви донесе сериозни беди. Дори в страна като Дубай, която се смята за либерално настроена, не е позволено да се употребява алкохол на открити места. Плажът Джумейра пък не е достъпен едновременно за мъже и жени, а има определено разписание за дните от седмицата.

Ако попаднете в държава, изповядваща исляма и решите да посетите джамия, трябва да знаете, че там се влиза без обувки. Жените трябва да са с покрити рамене и прибрани коси, ако изобщо им е позволено да влязат, тъй като на някои места е забранено за жени.

В случай, че сте решили да посетите Югоизточна Азия, също трябва да внимавате, тъй като там културата на местното население е съвсем различна от нашата. В Тайланд, например, не бива да подавате ръка за здрависване, понеже това се счита за крайно неуважение и обида. Освен това там не се приема добре и да погалиш дете по главата.

Какво трябва да знаем при пътуване в чужбина?

Жизнен стандарт

При посещение на някоя по-бедна страна е възможно да бъдете приети като “човек, който не си знае парите”, дори да не е така. Това се получава, поради убеждението, че европейците имат висок жизнен стандарт. Дори на даденото място да не са чували за България, щом им кажете, че тя е европейска страна, веднага ще ви възприемат по този начин. Съветът ни е, в случай че сте попаднали в такава страна, да не оставяте твърде големи бакшиши, а също и да не носите прекалено много бижута по себе си, тъй като това може да привлече вниманието на джебчиите.

Колко пари да носим?

Отговорът на този въпрос е – не повече от необходимото. Разбира се, не може да тръгнете на дълъг път в чужда страна без пари, но все пак имайте предвид риска от грабеж. Много по-вероятно е да бъдете ограбени в някой голям европейски град, отколкото в Близкия Изток, например. Там законите са изключително строги и поради това кражбите са сведени до минимум. Съветът ни е, в случай че сте отседнали в хотел, да ползвате сейфът, който се предлага там. За всеки случай отделите някаква сума и я оставите на друго място. Преди да излезете на разходка преценете колко пари ще са ви необходими за деня и не вземайте повече от предвиденото.

Недейте да размахвате или броите пари на улицата, тъй като това не е безопасно почти в никоя страна по света. Освен това, ако ви се наложи да обменяте пари, най-добре е да го направите с малки суми, за да не се набивате на очи.

Какво трябва да знаем при пътуване в чужбина?

Какъв бакшиш да оставим?

Тук нещата са много противоречиви и ще трябва по детайлно да се запознаете с разбиранията на дадената страна, относно даването на бакшиш. Докато, например, в САЩ и Европа могат да се разсърдят, ако не им оставите бакшиш, в Япония могат да реагират по същият начин при даване на такъв. Ако все пак искате да оставите бакшиш в Япония, ще трябва да го поставите в плик, като преди това се информирате дали политиката на заведението, в което сте, го позволява. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин