10-те правила на екотуризма - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те правила на екотуризма
Автор: Peika.bg
10-те правила на екотуризма

Екотуризмът представлява отговорно пътуване, което включва съзнателни грижи за околната среда и допринася за благополучието на местно ниво. 

За практикуване на образцов екотуризъм не се изисква много. Само елементарна благодарност към природата, за богатствата, с които ни дарява и човешко разбиране към културната история на отделните общности, с които се сблъскваме.

Затова и ви подбрахме 10-те своеобразни правила на екотуризма: 

1. Направете кратко проучване на района, който посещавате, запознайте се с биоразнообразието, езика и особеностите.

2. Следвайте само обозначените маршрути и утъпканата пътека, за да подпомогнете опазването на флората и фауната в района. Движете се пеша или с превозно средство, което не отделя вредни емисии в околната среда (велосипед, ролери, кънки).

3. Събирайте боклуците си, палете огън само в заслоните (и то ако има обособено за целта огнище) и следвайте инструкциите на табелите.

4. Уважавайте тишината и спокойствието. Не притеснявайте дивите животни, особено ако се хранят, гнездят или чифтосват. Не ги хранете и дразнете, а ги наблюдавайте тихо и от разстояние.

10-те правила на екотуризма


5. Пазарувайте само от местни магазини, наемайте местни водачи, ползвайте услугите на местни хотели и заведения, купувайте местни ръчно правени сувенири. Така подпомагате местната икономика и ограничавате транспортирането на външни стоки с превозни средства, чийто отровни газове са пагубни за природата.  

6. Консумирайте само био продукти, местно производство. Плодове, зеленчуци, домашно кисело, мляко и кашкавал. Те се правят в екологично чист район, по-вкусни са и са далеч по-здравословни от купешките. По този начин парите ви насърчават развитието на местния бизнес.

7. Уважавайте регионалните култура и традиции. Общувайте с местното население и спазвайте наложения от него начин на живот, така че престоят ви да е положително преживяване и за двете страни.

10-те правила на екотуризма


8. Избягвайте да демонстрирате финансовите си възможности и проявявайте чувствителност към стандарта на живот в избраната от вас дестинация. Ако сте решили да подарите нещо, придържайте се към вещи, които ще са от битова полза, а не бонбони или сувенири.

9. Не насърчавайте търговията със защитени видове или нарушаването на естествените хабитати. Един екотурист никога няма да купи животинска кожа, миди, рапани, корали или слонова кост (било то и под формата на сувенир).

10. Не отнасяйте и нищо от природата със себе си – включително цветя, скални късове и семена. Снимките, спомените и желанието да се върнете отново, са достатъчни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин