Байкушевата мура - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Байкушевата мура
Автор: Peika.bg

Бихте ли тръгнали от другия край на България, за да видите на живо едно от най-старите иглолистни дървета в страната? Едва ли. Ако обаче сте близо до Банско или на поход в тази част на Пирин, отклонете се малко от пътя, за да се отдадете на този нетрадиционен „дървесен“ туризъм.

Байкушевата мура е на повече от 1300 години, което означава, че е кажи-речи връстница на българската държава. Нарича се така по името на лесовъда, който я открива и описва през 1897 г. - Костадин Байкушев. Освен, че е най-старото иглолистно дърво в България, тя е и едно от най-старите дървета в света. Е, не може да се сравнява с близо 5000-годишния бор Матусал в Източна Калифорния, САЩ (приет за най-древното дърво на Земята), но пък си е наша и на достолепна възраст. По-стар от Байкушевата мура е само дъбът в с. Гранит, който е на около 1500 години.

37959

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

До вековната черна мура е изградена дървена площадка, която се вижда отдалече. Но чак когато се доближите съвсем и опитате да прегърнете ствола с ръце, разбирате колко голяма всъщност е мурата – трябват ви поне седем души, за да я обгърнат (или шестима с много дълги ръце). Обиколката на ствола й е близо 8 м, а височината й е 26 м.

37961

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Мурата е удивителна не само заради възрастта си. Видът черна мура е оцелял след последното голямо застудяване само на определени места в Източна Европа. А поради бавния й растеж по кръговете на ствола й може да се разбере какви са били климатичните условия в миналото.

37960

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Полезна информация: Байкушевата мура се намира в Пирин, на около 7-8 км над Банско, между хижа Бъндерица и хижа Вихрен. На около 400 м по шосето след Бъндерица отбийте вдясно. Има разширение на пътя, където можете да оставите автомобила си. От самия път се вижда ограденото дърво, така че трудно ще го подминете.

37957

Отбивката

В близост до мурата можете да опънете палатка на къмпинг Бъндерица (безплатен), продава се и вкусна домашна храна.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин