10 улични храни, които да опитате в Истанбул - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 улични храни, които да опитате в Истанбул
Автор: Вероника Иванова
10 улични храни, които да опитате в Истанбул

Истанбул, откъдето и да го погледнете е невероятен град, който освен всичко е и подходящо място за кулинарен туризъм.

Мегаполисът е известен с това, че предлага най-вкусната и евтина улична храна в цяла Европа. И ако още се чудите какви ястия точно може да се опитат “на крак” тук, то тази статия е за вас:

1. Кумпир

Това е турският вариант на варен картоф, като той може да бъде гарниран както със сирене, и майонеза, така и с царевица, грах, моркови, дори туршия. Разнообразни варианти на това ястие може да откриете на пазара Ортакой всяка неделя.

2. Фреш

На много места из улиците на Истанбул може да видите малки магазинчета, които предлагат прясно изцеден на момента сок от различни плодове – нар, портокал, ябълка, грейпфрут, и дори морков. Всичко е според желанието на клиента – можете да получите смесен фреш от съставки, които вие сте си избрали.

10 улични храни, които да опитате в Истанбул

3. Мидие дулма

Това е едно от популярните турски ястия и представлява миди, пълнени с ориз и поръсени с лимонов сок. Все пак внимавайте къде ще решите да ги пробвате, тъй като са нетраен продукт и е възможно ако цял ден са били изложени на силното слънце консумацията им да не е добра идея.

4. Балик екмек

Разхождайки се по моста Галата край Каракьой, например, ще може да опитате от това ястие, което всъщност представлява турски  хляб, в който продавачите поставят парче току-що изпържена риба. Към рибата се добавя и малко маруля, и ястието е готово за консумация. Няма да ви изненадаме, ако допълним, че  ястието в превод означава “рибен хляб”.

10 улични храни, които да опитате в Истанбул

5. Кокореч

Кокоречът се приготвя от овчи черва, които са изпечени на шиш и поставени в хлябче. Според местните това е идеална мазна закуска, която се консумира след запой.

6. Мисир

Това е печена или варена царевица, която се продава почти на всяка крачка из улиците на града. Продавачите се придвижват с колички, като можете да ги видите само през летния сезон.

10 улични храни, които да опитате в Истанбул

7. Кестане

Това ястие може да бъде опитано през зимните месеци по улиците на Истанбул. Представлява печени кестени, които, между другото, са доста ароматни и трудно могат да бъдат подминати. Като цяло не се различават особено от печените кестени, предлагани в други краища на света.

8. Симит

Симитът е турско кръгло хлебче, потопено в меласа и поръсено със сусам. Често се предлага с гарнитура от течен шоколад или сирене и така се превръща в перфектна храна, която да  консумирате на крак.

9. Дюрюм

Това ястие донякъде наподобява познатият ни дюнер,  като се приготвя от тънко, изпечено хлебче, в което може да се завие кайма, месо, кашкавал, сирене, гъби и др.

10. Лахмаджун

Това ястие е познато още като “турска пица” и се приготвя от тънък блат тесто, който се гарнира с кайма  (агнешка или телешка). Отгоре се поръсва със зеленчуци като лук, домати и магданоз и се увива около тях. Обикновено се поднася с резен лимон.

10 улични храни, които да опитате в Истанбул
Снимка: bg.wikipedia.org

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин