10 урока от най-щастливите хора на света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 урока от най-щастливите хора на света
10 урока от най-щастливите хора на света
Снимка: sweden.se

Скандинавия се намира толкова на север, че приблизително 9 месеца в годината там е мрачно, студено и валежно. Дори и слънцето да се покаже за малко, често го прави през облаци и ръмеж.

Въпреки това Дания, Норвегия и Швеция успяват година след година да заемат челните места на годишната класация за Брутно национално щастие (През 2013 г. Дания беше номер 1, Норвегия – 2, Швеция – 5). Явно причината не е във времето. След многобройните си пътувания до скандинавските държави Лиф Харъм споделя 10-те урока по щастие, които човек може да усвои в тази част на Европа.

1. Скандинавците пътуват... много!

Също както своите смели предшественици, викингите, днешните скандинавци могат да бъдат срещнати навсякъде по света. Всъщност, норвежкото правителство ще те изпрати на 2-седмична безплатна почивка, ако се чувстваш депресиран.

2. Те поддържат връзка със семейството и приятелите си...

За скандинавските нации е характерно силно чувство за свързаност и доверие със семейството и приятелите. Това пък рефлектира на доверието като цяло – според проучване от 2010 г. 74% от норвежците смятат, че като цяло на другите хора може да се има доверие.

3. ... и природата

Тук хората прекарват навън възможно най-много време. При това без да се оплакват от метеорологичните условия. Дали ще карат водни ски под дъжда или ще поемат на разходка с кучешки впряг насред снежна виелица, те са сред природата и поддържат добра форма.

4. Хранят се здравословно

Изобилието от прясна риба спомага за поддържане на изключително здравословен хранителен режим. Е, от време на време си похапват и мазна пица, но това е за да изкарат зимата.

5. Поддържат външния си вид

Самите скандинавци не могат да оценят, че за останалата част от света това е мястото с едни от най-красивите хора. Важното обаче е, че те самите се стараят винаги да изглеждат добре.

6. Образованието е безплатно

Всички скандинавци могат да учат за бакалавър, магистър или доктор безплатно – навсякъде в Скандинавия.

7. Имат три месеца слънце

Лятото често е доста дъждовно, но когато слънцето се покаже, свети без спиране в продължение на цели дни и нощи (зависи колко сте на север). Полярният ден се използва от тях за по-малко сън, повече партита и бране на диви боровинки до зори.

8. Възползват се от студа

За разлика от много други народи, които прекарват зимата вкъщи, увити в няколко слоя одеяла, скандинавците са толкова активни през зимата, колкото и през лятото. Любими зимни занимания са ски спускането и карането на ски в пресечени местности, както и карането на кучешки впрягове. Те напълно следват максимата „Няма неподходящо време, има неподходящо облекло“.

9. Те пият много алкохол

Скандинавците хич не се шегуват, като пият алкохол. Помага им за оцеляването по време на семейни вечери и поддържане на температурата в студа. Въпреки че могат да изпият толкова много, че да усетите как алкохолът се изпарява през порите им, те го правят през уикендите, като запазват трезвеност и работоспособност за през седмицата. Ето това са нации от продуктивни алкохолици!

10. Правят много секс

Според норвежкия вестник „Афтенпостен“ Норвегия е сред държавите с най-много „забивки“ за една нощ, следвана плътно от Швеция и Дания. Няма как и това да няма връзка!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин