10 забавни микрoдържави, които не знаете - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 забавни микрoдържави, които не знаете
Автор: Стефан Стефанов
10 забавни микрoдържави, които не знаете
Снимка: Ryan Lackey

Чувствали ли сте се някога, все едно ви е писнало от държавата, в която живеете и сте сигурни, че ако ВИЕ бяхте начело, нещата щяха да са доста по-добре? Може и да сте прави, но ако не опитате, няма как да знаете дали това е така.

Неколцина преди вас вече са го направили и сами са си основали държави, всеки с различна мотивация. Никоя от тези държави не е призната официално, но това не значи нищо, докато от истинските държави не дойдат да ги изгонят. Интересното е, че това като цяло не се случва и така някои амбициозни микронации се сдобиват дори с със собствена валута, знаме, паспорти и пр. Най-известната микронация в историята вероятно е Сийленд - държава на бивш радио пират, която е на военна рампа от Втората световна война близо до бреговете на Великобритания.

Ето няколко други не толкова популярни микронации. 

5 истории за хора, на които им е писнало...

1. Филетино

Когато популацията на градчето Филетино в централна Италия намалява и се налага сливане със съседния Треви, кметът Лука Челари взима нещата в свои ръце. Той така се вживява в идеята да предпази Филетино от сливането, че направо обявява независимост през 2011 г. и започва да печата собствената валута фиорито. Днес банкнотите с лика на самия Челари отзад са любим сувенир на туристите. Филетино се намира на около 70 км източно от Рим, в случай, че искате да го посетите.

2. Република Наминара

Република Наминара е името на държава на малкия остров Намисеом на 60 километра от Сеул. Наминара обявява независимост през 2006 г. и вече притежава собствен флаг, валута, паспорт, карти за телефон, пощенски марки и сертификати за гражданство. Единственото, на което могат да се надяват, е да не повторят съдбата на Корея и да се разделят на Северна Наминара и Южна Наминара.

3. Великото херцогство на Лагоанските острови

Един училищен проект вдъхновява учителя Робърт Харолд Стивънс да създаде тази микронация през 2005 г. Територията на неговата държава включва изкуственото езеро в Портсмут и неговите три малки острова, но херцогството фигурира само в интернет. Скучно, като в училище.

4. Хайдушка република Мията Томица

Една от най-култовите микронации е на Балканите, много ясно. Собственикът на мотел в националния парк Блидинже в Западна Босна и Херцеговина Винко Вукоя Ластвич е побеснял, защото дълго време е настоявал за подобряване на електроснабдяването. Проблемът бил, че планинският район не е включен в територията на нито една община и властите не са му обърнали никакво внимание.

Ядосаният Винко създава своята Хайдушка република през 2002 г., кръщава я на известния местен хайдутин Мият Томица и обявява независимост. Не е ясно дали така е дошъл токът, но пък този решителен акт е направил мотелът му едно от най-популярните места в Босна.

Още 5 истории за хора, на които им е писнало...

5. Империята Коупман

Когато всички искат нещо от теб, си решен на всичко само за да ги накараш да млъкнат. Безработният Хенри Майкъл Кинг Никълъс е бил притиснат от семейството си да се вземе в ръце, а приятелите му са го провокирали да си направи сам държава. Очевидно не е ставал за друго освен за крал, така че той това е и направил, при това без да излиза от двора си. През 2003 г. се провъзгласява за Негово Величество крал Никълъс I и създава империята Копуман в каравана си.

Неговият „дворец“ е декориран с виолетови пердета, червени килими, копринена тапицерия и тронна зала в химическата му тоалетна. Монаръхт има и своя първи и единствен летопис - книгата „Крал Никълъс и империята Копуман“. От всичко това идеята за трон на тоалетната чиния е най-ценна.

6. Кралство Северен Судан

Кое момиче не мечтае да бъде принцеса? А какво ли не правят бащите за дъщерите си? Тези житейски проблеми са провокирали достатъчно американеца Джеремая Хийтън да предприеме решителни мерки. На рождения ден на дъщеря си на 16 юли 2014 г. той разпъва флага на своята държава Северен Судан в Бир Тавил на границата между Судан и Египет и обявява независимост на територията. Това означавало, че дъщеря му вече е принцеса. Пък и какво пречи на Джеремая да го направи, след като Южен Судан си извюва своята независимост? Всъщност, пречи му това, че ще трябва да отвоюва Северен Судан... сам.

7. Форвик

Остров Форeуик Холм е територия на британците, но не така мисли Стюърт Хил. През 2008 г. той самоотвержено откъсва тази територия от Короната и провъзгласява независимост за своята държава Форвик, започвайки интензивно да издава документи за гражданство на всички желаещи, както и разрешителни за покупка на земя, но само за жителите на Шетландските острови. Лошо начало, Стюърт – каква е тази дискриминация?

8. Великото херцогство Фландренсис

Областта Фландрия иска независимост от Белгия от години, но малцина са предприели нещо по-конкретно по въпроса. През 2008 г. мечтата за независима държава на жителите на Фландрия става реалност със създаването на херцогство Фландренсис. Единственият проблем е, че то се намира в северна Антарктида, което налага правителството й да остане в Европа и да управлява виртуално.

Въпреки това Фландренсис предяви претенции към островите Карни, Чери, Маер, Пранке и Сипъл, които се намират югозападно от Антарктида. Това е по-добре – амбициозно и решително, а и, в крайна сметка, ако не може Фландрия да я има в Европа, то може да съществува на някой друг континент.

9. Кралство на гейовете и лесбийките на Коралските острови

И навремето, когато дадена група от хора не е била съгласна със статуквото, тя просто се е изнасяла нанякъде и е колонизарала парче земя, където да наложи своите представи за общество. В 21-и век историята се повтаря в Тихия океан, когато австралийското правителство отказва да узакони гей браковете. Това разгневява група хомосексуалисти и през 2004 г. те акостират на най-големия от Коралските острови, североизточно от континента.

Те обявяват Като за тяхна собственост и избират активиста Дейл Андерсън за император и суверен на гей-кралството. Крал Дейл може и да е разрешил гей-браковете, но проблемът е, че не може да разреши осиновяванията, защото само един от островите е населен и той не е в кралството му.

10. Либерландия

И да се върнем за един последен път на Балканите, мястото, където на хората най-много им е писнало от малоумни държави и псевдо-държавници. Въпреки че този път в създаването на микронация не е замесен балканец. През 2015 г. чехът Вит Йедличка обяви създаването на държавата Либерландия на 7 кв.км на „ничия земя“ на брега на река Дунав между Сърбия и Хърватия. Вит представи герб, конституция и закони на страната, а сред изискванията за кандидат-гражданите на Либерландия да не са комунисти, нео-нацисти, екстремисти или престъпници. Доста добри изисквания, Вит! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин