11 интересни европейски града, които започват с буквата К - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 интересни европейски града, които започват с буквата К
Автор: Елена Исаева

В поредица от статии ще ви представя една малко по-различна класация, а именно 11 европейски града, които може да посетите, подредени по азбучен ред. Разбира се, това е малка част на красивите градове в Европа, които започват с буквата К, но нека статията ви вдъхнови да потърсите още подобни, както и по-подробна информация и за по-долу споменатите.

Казанлък, България в долината на розите има един красив български град, който ако все още не сте посетили, направете го. Освен със своите рози, мястото е известно и с близко намиращата се долина на Тракийските царе, където може да посетите няколко могили, сред които най-известна е „Голямата косматка“.

11 интересни европейски града, които започват с буквата К
Снимка: Елена Исаева

Карлово, България родният град на Васил Левски също има какво да предложи на своите посетители – къщата-музей на Дякона, неговият паметник и множество пътеки в Стара планина, по които да се разходите. Къщата-музей е и част от 100-те национални туристически обекта на България.

11 интересни европейски града, които започват с буквата К
Снимка: Елена Исаева

Калофер, България – съвсем близо до Карлово се намира и градът на Христо Ботев. Известният български революционер има огромен паметник на централния площад на града, от който се открива и приказна гледка към планината. Не пропускайте още един национален обект тук, а именно къщата-музей на Христо Ботев.

Краков, Полша старата столица на Полша е служила векове наред като резиденция на полските крале. Историческият център на града е под егидата на ЮНЕСКО и определено има защо. Едни от задължителните места за посещение тук са: замъкът Вевел, базиликата Дева Мария, Барбакан (това са част от средновековните укрепления на града) и още други впечатляващи места.

Кьолн, Германия това красиво немско градче се намира в западната част на страната, на двата бряга на р. Рейн. Най-интересното място тук, без капка съмнение, е Кьолнската катедрала, която е и най-голямата готическа катедрала в Северна Европа. Двете ѝ камбанарии се виждат от всяка точка на града. Катедралата е строена от 1248 до 1880 г. В Кьолн се намира и най-големият радио и телевизионен център в Германия.

11 интересни европейски града, които започват с буквата К
Снимка: Елена Исаева

Кавала, Гърция красивият морски курорт е много притегателно място за българите, поради близостта му до нашата граница. Той е вторият по големина град в Северна Гърция, има красиви плажове, панорамни площадки с гледка към пристанището и ферибот, с който може да стигнете до райският остров Тасос. В близост до Кавала се намира и античният театър Филипи, който е много добре запазен.

Копенхаген, Дания след слънчева Гърция се пренасяме в студения, но красив север. Столицата на Дания е разположена на източния бряг на остров Зеланд и частично на остров Амагер. Разстоянията в града са сравнително къси, което позволява да се обходят пеша почти всички забележителности. Тук задължителни обекти са: Замъкът Розенборг, площадът на Кметството, Дворецът на принцовете, Увеселителният парк Тиволи, статуята на Малката русалка, мостът Йоресунд и други.

Кеймбридж, Англия градът се намира на около 80 км от Лондон, на р. Кам. Кеймбридж е най-красивият университетски град в света. Известният университет е основан още през 1209 г. от група учени, напуснали Оксфорд. Кеймбриджкият университет е един от най-престижните в Европа и света. Няколко години подред той оглавява първото място в класацията на най-добрите висши учебни заведения в света. Интересна подробност за града е, че именно тук се е сформирала групата Пинк Флойд.

11 интересни европейски града, които започват с буквата К
Снимка: Елена Исаева

 

Керкира, о-в Корфу столицата на красивия „зелен остров“ е много интересна, с богата история и архитектура. Местата, които определено си заслужава да видите тук са старата и новата крепост, известната улица Листон, по която някога са се разхождали само видните аристократи, площад Спианада, който е и най-големият в Европа, църквата „Св. Спиридон“, където се пазят мощите на светеца, който е и покровител на острова и други. В близост до града, все пак на о-в Корфу разстоянията не са много големи, може да посетите и двореца на австрийската императрица Сиси – Ахилион, посветен на любимия и Омиров герой от Илиада – Ахил. Дворецът има невероятна история и впечатляващи статуи, картини и мебели. Определено си заслужава да му отделите цял ден.

Колмар, Франция едно наистина приказно френско градче, наричано още „френската Венеция“. То е повече от очарователно със своите къщички с различни красиви цветя, романтичните канали, по които може да се разходите с лодка или гондола. В Колмар има над 60 паметника на културата, които може да посетите. Градът е уникално място за влюбени двойки, както и за меден месец.

Карлсруе, Германия – градът се намира на р. Рейн, в близост до границата с Франция. Немският град е красив, спокоен и чудесен за разходки. Местата, които задължително трябва да посетите тук са замъкът Карлсруе, Центърът за изкуство и медии, Държавният природонаучен музей, в който може да видите скелет на гигантски саламандър, наречен Андриас, зоологическата градина и други.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин