3 интересни европейски града, които започват с буквата Й - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 интересни европейски града, които започват с буквата Й
Автор: Елена Исаева

В поредица от статии ще ви представя една малко по-различна класация, а именно 3 европейски града, които може да посетите, подредени по азбучен ред. Разбира се, това е малка част на красивите градове в Европа, които започват с буквата Й, но нека статията ви вдъхнови да потърсите още подобни.

Йорк, Англия град Йорк привлича множество туристи със своето средновековно очарование. Смята се, че е построен още по време на Римската империя. Градът е запазил своя интересен облик, който го е превърнал в доста посещавана английска дестинация. В Йорк се намира най-голямата готическа катедрала в Северна Европа – „Йорк Минстър“. Тя е седалище на втория в Англия архиепископ. Катедралата е построена през 7 век и достроявана през 13 век. В старата част на града има добре запазени крепостни стени и порти, които са част от историческия център на Йорк. В английското градче има множество църкви и сгради с интересна архитектура. При посещението си в Йорк не пропускайте и Йорвинг Вайкинг Сентър – възстановка на викингско селище.

3 интересни европейски града, които започват с буквата Й
Снимка: pixabay.com

 

Йена, Германия град Йена е разположен в провинция Тюрингия по р. Заале. Немският град е известен най-вече с университета „Фридрих Шилер“, който със своите над 18 000 студенти е най-големият в Тюрингия. Основан е през 1558 г. и сградата му е наистина много красива. Друго нещо, с което е известен град Йена е оптико-механичното предприятие Карл-Цайс и разбира се популярното топлоустойчиво „йенско стъкло“. В града освен университета може да разгледате музея на стъклото, музея на оптиката, ботаническата градина, която е втората най-стара в Германия, мемориалът на Гьоте, дома на романтизма. В Йена има и много интересна кула, която е висока 159 метра, като на 27-ят етаж има ресторант, а на 28-ят панорамна тераса. Друга атракция в града, която не е за изпускане е планетариумът, който е построен през 1926 г. от фирмата Карл-Цайс.

3 интересни европейски града, които започват с буквата Й
Снимка: Елена Исаева

 

Йоанина, Гърция Йоанина или още Янина се намира на около 290 км от Солун и 80 км от пристанището Игуменица. Градът е разположен на западната част на езерото Памвотида. В близост до Йоанина се намира древният град Дидона. Емблемата на гръцкият град се изобразява с портрета на византийският император Юстиниан, защото именно на него се приписва основаването на Йоанина през 6 в. сл. хр. Една от най-интересните забележителности в града е остров Памвотис. На него се намира манастирът Св. Панталеймон, където Али паша прекарва своите последни дни в очакване на помилване от султана. Сега тази сграда е превърната в музей, в който може да откриете много интересни артефакти. Градът има запазени крепостни стени, красиви сгради и църкви. Истинска наслада носи и разходката покрай езерото. От там се откриват страхотни гледки към планината.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин