3 интересни европейски града, които започват с буквата Ж - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
3 интересни европейски града, които започват с буквата Ж
Автор: Елена Исаева

В поредица от статии ще ви представя една малко по-различна класация, а именно 3 европейски града, които може да посетите,подредени по азбучен ред. Разбира се, това е малка част на красивите градове в Европа, които започват с буквата Ж, но нека статията ви вдъхнови да потърсите още подобни.

Жеравна, България стремя се в тези статии да започвам с български град, тъй като в България има толкова много красиви места, които заслужават вашето внимание. Жеравна е приказен архитектурен резерват, съхранил красотата и достойнството на българското възраждане. Всяка къща тук има своята история, носи непреклонния дух на нашите предци и крие в себе си очарование. Една от най-интересните къщи-музеи е тази на великия български писател Йордан Йовков. В нея има доста запазени мебели и други предмети още от детството на твореца. Тук ще откриете и една историческа писалка, а именно тази, с която Йовков е писал своите „Старопланински легенди“. Из целия град се усеща една интересна атмосфера, която поне малко ще ви докосне до нашето възрождение, когато освен множество шедьоври в много сфери (литература и други) се е зародила и надеждата за нещо по-хубаво ипо-добро.

3 интересни европейски града, които започват с буквата Ж
Снимка: Елена Исаева

 

Женева, Швейцария – това е един от най-красивите швейцарски градове, а и дори смея да твърдя в цяла Европа. Женева впечатлява с подреденост, чистота и приказни места за разходки и отдих. Женевското езеро привлича безброй туристи всяка година, със своя интересен фонтан по средата. Около него има множество кафенета и ресторанти, както и малки пейки с изглед към езерото. В Женева се намира и Дворецът на нациите, който се помещава в невероятна мраморна сграда. Женева, а и цяла Швейцария е известна с точността си и часовниковата си индустрия. Именно поради този факт, един от символите на града е приказно красивият цветен часовник, който е направен от 6500 цветя и се намира в Английската градина - малък парк край езерото, който е любимо място, както на местните, така и на туристите. Друго интересно място в града е лабораторията ЦЕРН. Тя е най-голямата такава за физически частици в света. В нея може да се насладите на индивидуална разходка, разбира се само с екскурзовод.

3 интересни европейски града, които започват с буквата Ж
Снимка: Елена Исаева

 

Жирона, Испания прекрасен испански град, в който се сливат цели 4 реки – Тер, Оняр, Галигантс и Гюел. Историческата част на града се намира на хълма на капуцините и е оградена от крепостна стена. Катедралата на Жирона е едно от най-посещаваните места тук. В нея се намират гробниците на Рамон Беренгер II – граф на Барселона и неговата съпруга. Катедралата дори е била използвана от маврите като джамия. Църквата Св. Феликс също е доста впечатляваща. Тя е посветена на светеца Феликс от Жирона. Градът е очарователен и много приятен за разходки.

3 интересни европейски града, които започват с буквата Ж
Снимка: pixabay.com

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин