11 интересни факта за пицата - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 интересни факта за пицата
Автор: Елена Исаева
11 интересни факта за пицата
Снимка: pixabay.com

Пицата е едно от най-разпространените ястия в цял свят. Навсякъде се прави с различни топинги, сосове, вид теста, на пещ, на фурна, на дървени въглища и много други.

Всеки обича да си похапва тази вкусотия, но от къде идва тя и какви са по-интересните факти за нея, аз самата не се бях замисляла до днес.

11 интересни факта за пицата
Снимка: pixabay.com

Ето ви няколко факти за пицата, които ще ви се сторят интересни, може би дори вече знаете някои от тях:

1.     Италианците имат специален празник посветен на хората, които приготвят пици и той се чества на 25 октомври.

2.     Пицата е открита още по времето на Римляните, които са консумирали кръгъл хляб с билки и различни зелени подправки. Още от тогава, те наричат препечения и почернял в пещите кръгъл хляб, „пицеа“.

3.     В Италия има над 40 хиляди пицарии, като около 5 хиляди от тях са в Неапол.

4.     Най-прочутата пица в света е „Маргарита“, която носи името на Сицилианската кралица Маргарита Савойска. През 1889 година в Неапол, пекарят Рафаеле Еспозито, я кръщава в нейна чест и за това, както добре знаем Италия или по-точно остров Сицилия е родината на пицата.

5.     Италианците не слагат сосове на пицата, защото смятат, че това убива нейният автентичен вкус. Ако си сложите сос пред някой местен, той като нищо може да ви се обиди.

6.     Най-скъпата пица струва 2,745 $ и е създадена от Доменико Кролла. Приготвена е с шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер. Доста странно, нали?

11 интересни факта за пицата
Снимка: pixabay.com

7.     Чудите се коя ли е най-дългата пица в света? В световните рекорди на Гинес, през 2015 година е отбелязан рекорда за най-дълга пица в историята. Дължината на тази пица е била 1595 метра и 45 сантиметра.

8.     Неаполитанецът с швейцарски произход Франческо де Буркард е написал книга, наречена (“Обичаи и привички от Неапол и околностите”), публикувана през 1858 г. В нея може да се открие неофициална версия на историята за любимата на всички пица “Маргарита”. В нея кулинарният хроникьор на Неапол отбелязва, че макар традиционната пица да се подправя с мас, босилек и сирене моцарела (както и други сирена), опцията за добавяне на горещ доматен сос също е често срещано явление.

9.     Предполага се, че подностъ за пица датира още от дълбока древност. Всъщност самата пиц е била използвана като поднос, който е можело да се изяде накрая. За съжаление това гениално изобретение не се използва днес.

11 интересни факта за пицата
Снимка: pixabay.com

10.  Предполага се, че до средата на ХІХ век пицата е основна храна на простолюдието, но също така я обичат и самите благородници, като в двора на Бурбоните са били сервирани различни нейни версии с всякаква гарнитура. Една легенда разказва, че крал Фердинанд IV поръчвал да му пекат пици в пещите на Каподимонте, които принципно били предназначени за обработка на керамика.

11.  Най-често пицата я наричат и „улична храна“. Но от къде идва това название? В Неапол можете да поръчате нещо, което е наречено “пица портафолио” (буквално “пица портфейл”). Какво е то? Ами това представлява нормална кръгла пица, която е сгъната на четири и можете да я ядете в движение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин