10 бързи и лесни теста, с които да определите качеството на храната - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 бързи и лесни теста, с които да определите качеството на храната
Автор: Александра Любова
10 бързи и лесни теста, с които да определите качеството на храната

Има много начини да проверите качеството на хранителните продукти, които консумирате всеки ден. Повечето от тях обаче изискват съдействието на професионалисти или специално оборудване.

Предлагаме ви само онези, които можете да направите сами вкъщи или дори в супермаркета.

Пилешко месо

67716

Обърнете внимание на белите ивици и дебелия слой мазнини върху пилешките гърди. Това означава, че фермерите са инжектирали хормони на растежа в домашните птици, а пилетата натрупват тегло твърде бързо. Такова месо не е полезно за вашето здраве.

Цветът също е много важно нещо, на което трябва да се обърне внимание: ако е жълтеникав, не е свеж. Суровите пилешки гърди трябва да са розови и не трябва да са прекалено меки.

Извара

67717

Капка йод ще ви помогне да проверите дали изварата ви съдържа нишесте. Ако има наличие, петното ще стане наситено синьо, а ако няма, цветът ще остане жълт или кафяв.

Оставете малко извара на стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, ще стане жълта. След този тест, прясната извара може да стане кисела на вкус, но няма да промени цвета си.

Пчелен мед

67722

Изсипете малко мед в чинийка. Фалшивият мед капе и веднага се разпространява по повърхността. Висококачественият мед е доста плътен и се разлива на тънка струя .

Ако усетите вкус на карамел, това означава, че вашият мед вече е бил загряван. Ако усетите прекомерна сладост, това означава, че този мед съдържа бяла захар.

Сметана

67719

За да проверите дали заквасената сметана съдържа растителни мазнини, разбъркайте лъжица заквасена сметана в чаша гореща вода. Продукт с лошо качество ще произведе бели люспи. Истинската заквасена сметана ще се превърне в хомогенна гъста течност.

Замразени зеленчуци и плодове

67721

Проверете дали в опаковка замразен продукт има сняг или парчета лед. Ако има сняг, означава, че той не е съхраняван правилно. 

Риба

67718

Прясната риба не трябва да има мътни очи, а здравите хриле са винаги в яркочервен цвят. Кожата трябва да има естествено метален блясък и люспите трябва да бъдат плътно прикрепени към тялото.

Месо

67723

Когато избирате месо, натиснете го с пръст. Прясното месо трябва да е достатъчно устойчиво, за да изчезне пръстовият ви отпечатък.

Разрежете голямо парче наполовина: ако месото е тъмно, но има бели контури, това означава, че срокът му на годност е удължен с добавки. Изтрийте го с хартиена кърпа  - прясното месо не трябва да оставя твърде много влага и кръв върху кърпата.

Билки

67720

Задръжте например връзка копър в ръката си. Ако листата висят отстрани, той вече е увяхнал. Плюс това, ако цветът е твърде тъмен и стъблата са твърде дълги, това означава, че съдържа нитрати. Пресните билки винаги са в естествено зелен цвят.

Сирене

67715

Лесно можете да забележите сирене, което съдържа растителни мазнини. Ще се разпадне, когато го нарежете  (не е приложимо за твърди видове сирене като чедър). То ще изсъхне и ще се напука, ако се разпакетира.

Оставете малко сирене на стайна температура. Висококачественият продукт просто ще стане по-мек, но ако  изсъхне и се появи влага върху него, по-добре не го консумирайте.

Сладолед

67724

Оставете любимия си сладолед на стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, тя ще остане замразена за по-дълго време и в крайна сметка ще се разтопи в течност.

Сладоледът с качествени съставки ще се разтопи в гъсто бяло кремаво вещество.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин