11 любопитни факта за Букурещ - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 любопитни факта за Букурещ
Автор: Михаела Стоянова
11 любопитни факта за Букурещ

За какво се сещате, когато чуете граф Дракула, Надя Команечи и Карпатите?

Точно така, думата, която обединява тези три неща, е тяхната родина - Румъния. Ако пределите на родината са ви тесни и искате още повече да разширите кръгозора си, то северната ни съседка е подходяща за това.

Точно затова сме ви приготвили 10 любопитни факта за Букурещ, които може би ще наклонят везната на избора ви именно към румънската столица.

1. Столицата на Румъния е шестият по големина град в Еропейския съюз. Известен е като „Париж на изтока“, заради приликата си с френската столица.

11 любопитни факта за Букурещ

2. Букурещ има население 2,5 милиона души, които са разпръснати на 226 кв. км. Този фактор прави румънската столица най-гъсто населеният град в Европейския съюз.

3. Букурещ е един от първите градове в Европа, в които са се появили омнибусите (предшественик на автобусите и трамваите, който използва животинска тяга).

4. Румънският дворец на парламента е втората по големина административна сграда в света след Пентагона.

11 любопитни факта за Букурещ

5. През 1895 г. в Букурещ за първи път е светнала газената лампа.

6. Букурещ е един от градовете, в които могат да се срещнат най-много бездомни кучета.

7. Превозната мрежа на Букурещ се нарежда на 4-то място по обхват в Европа.

8. За покровител на града се счита св. Димитър Басарбовски, който е роден в българското село Басарбово (7 км южно от град Русе). Научете историята как монахът е станал покровител на Букурещ.

9. Румънската легенда разказва, че градът е основан от пастир на име Букур. Един ден, докато пасял стадото си, паднала непрогледна мъгла. Овчарят се изгубил. Помолил се и молитвите му били чути – мъглата се надигнала. В знак на благодарност, Букур построил малък параклис. След известно време около това място се заселили хора, което се счита за началото на Букурещ.

10. Ако посетите Историческия музей, пред входа му ще се натъкнете на статуята на римския император Траян, който е изобразен чисто гол и държи в ръцете си вълчица. Мненията относно тази забележителност са пъстри и се преливат от възмущение до ирония, като след откриването си паметникът беше наречен Голият император с бездомното куче". Прочетете повече за паметника.

11. По времето на Чаушеску част от църквите в Букурещ са били спасени от разрушаване по много необичаен начин. Били повдигани от основите си и чрез специална система от релси били премествани сред жилищни блокове, където румънският диктатор не можел да ги види, докато си пиел кафето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин