Будапеща - какво да видите за 24 часа - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Будапеща - какво да видите за 24 часа
Автор: Стефан Стефанов
Будапеща - какво да видите за 24 часа

Когато през лятото на 2014 г. тръгнахме към Виена с еднодневен престой в Будапеща, всички бяхме надъхани за австрийската столица, защото ни беше по-позната като дестинация. Но последвалите 24 часа в Будапеща ни бяха достатъчни, за да разберем, че този град ни допада доста повече със своята красота и непринуденост, архитектурно величие и достъпност. Със сигурност не успяхме да видим всичко в Будапеща за толкова малко време, но и това е град, към който човек трябва да се върне поне още един път.

Унгарската столица е нещо, с което местните хора заслужено се гордеят не само защото е красива, а и защото те се стараят тя да остане такава, и постоянно ремонтират и реновират сгради и забележителности из града. Една от емблемите на Будапеща са Кралският дворец и Замъка на хълма, които за част от световното наследство на ЮНЕСКО. Двете знакови места се извисяват над града и се виждат отвсякъде, а нощно време наистина изглеждат като нарисувани от майстор-художник. В двореца са и Унгарската национална галерия и Историческият музей на Будапеща, а наблизо са дворецът Шандор и Националният танцов театър.

Другата ключова сграда е тази на унгарския парламент, която е издигната през 1904 г. и е една от най-известните в страната. Народното събрание все още се помещава в сградата в неоготически стил, а в нея може да видите красиви статуи и картини, при това напълно безплатно, защото сте граждани на Европейския съюз.

Третото много популярно място за туристи е Площадът на героите - комплекс от статуи на унгарски лидери и герои. Площадът е заобиколен от двете страни от музеи, зад него е Градският парк, където е и замъкът Вайдахуняд. В парка се намира и известната термална баня Сечени.

Страхотната архитектура на Сечени ви създава усещане все едно плувате в красив дворец, въпреки че този дворец много лесно се пренаселва с други желаещи да споделят чувството. Хубавото е, че заради топлата вода външните басейни остават отворени и през зимата, а по-хубавото е, че в събота там се правят партита. Друга от известните бани е Кирали, която е построена през 16-и век, когато Унгария е била в пределите на Османската империя, и в нея тематичната атмосфера се е запазила.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите в Будапеща, е да се разходите по брега на Дунав или направо по реката с лодка. Най-добрият момент за това е привечер, когато покривите на целият град потъват в розово, което след около половин час се променя на мастиленосиньо. Отлична гледка има и от мостовете Маргарет и Елизабет, както и от Мостът на Свободата и Верижният мост.

Самите унгарци на пръв поглед са малко особени хора, отделени чрез странния си език от абсолютно всички други нации в Европа и това прави комуникацията с тях малко странна. Все пак, повечето млади хора говорят достатъчно английски, колкото да ви упътят, за където сте тръгнали. Имайте предвид, че особеностите на унгарския прави произношението им на английски трудно за разбиране на моменти.

Въпреки това, едва ли ще имате проблеми да разберете къде е епицентърът на нощния живот - в Еврейския квартал (Дистрикт 7). Разнообразието от ресторанти, кафенета, кръчми и барове е напълно задоволително за балканската душа, а през лятото става още по-добре, защото баровете отварят градините си, а заведенията правят партита на покривите на сградите.

За краткия си престой в Будапеща разбрахме едно-единствено нещо – това е град със самочувствие и то е напълно подплатено.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин