8 причини да видите Марсилия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 причини да видите Марсилия

Марсилия е европейската столица на културата през 2013 г. (заедно със словашкия град Кошице) и е най-старият френски град. Участвал е активно във Френската революция и е бил пристанище на империята. Този слънчев град има невероятна средиземноморска красота и богата история. Ето осем причини да отидете там.

1. Старото пристанище

Едно от най-невероятните пристанища на Средиземно море. Съществува още от основаването на града преди 2600 години. През XVII век Луи XIV нарежда разширяването на града на юг и строежа на крепост, за да се подсигури защитата на Марсилия. Близо до него се намира общината и скоро е ремонтирано. Оттам има маршрут с кораб още от 1880 г.

2. Заливите

Има безброй заливчета и огромни скали със зеленина около града. Дотам може да се стигне единствено с лодка и са останали само няколко къщи на рибари. Пейзажът е уникален и е от малкото непроменени от човека места на Средиземноморието.

3. Граф Монте Кристо

От Марсилия може да се види архипелагът Фиул и остров Иф. Франсоа I нарежда строежа на крепост през XVI век, която ще превърне острова в затвор. Един от затворниците бил Хосе Кустодио Фариа, който ще остане в историята на литературата като Едмон Дантес или Граф Монте Кристо от произведението на Дюма.

4. Адриан Ле Корбусиер

Великият модернист издигнал своята Cite Redieusse, сграда, в която могат да живеят 1600 души. Влезте и ще останете очаровани от цветовете и светлините. Представете си как са живели хората там през 1955 г. Качете се на покрива. Няма друго такова място на света.

5. Буябес

Много са кулинарните деликатеси в Марсилия, но най-известното ястие е буябес (рибена супа). Едно време, рибарите са приготвяли тази супа с непродадените риби и в нея има най-малко четири вида. Супата и рибата се сервират отделно. 

6. Ла Канебиер

Марсилия е запазила моряшкия си дух, но въпреки това е елегантен град, пълен с църкви, стари къщи от XIX век и нови сгради от XX век. Ла Канебиер е най-емблематичният булевард в града, построен през 1666 г., известен със своите елегантни сгради, магазини и кафенета.

7. Евро-Средиземноморие

В края на XX век Марсилия влиза в проект за възстановяване „Евро-Средиземноморие”, който възнамерява да запази богатото минало на града с авангардни сгради. Вече могат да се забележат ремонтирани сгради и площади, новопостроени здания, които правят Марсилия модерен град. Очаква се откриването на Музея на европейските и средиземноморските цивилизации.

8. Очарователните селца

Естак е селце, рисувано от Сезан, където са живели известни художници импресионисти. Друго интересно селце е Касис, което е в провансалски стил. Тези са два примера, но има много други такива интересни селца.


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук, за да не пропуснете нито една интересна разходка!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин