Адреналинов пъзел или как да избягате от Будапеща - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Адреналинов пъзел или как да избягате от Будапеща
Автор: Лия Панайотова

До скоро най-големият град в Унгария - Будапеща, привличаше туристи с изящна архитектура и страхотен нощен живот. Ще си кажете "Е да, ама кой голям европейски град не привлича с това? Поредната статия за паметници и църкви..." Съвсем не! Тук ще ви разкажем за новата атракция, която завзема Будапеща с пълна пара - игра, която ще качи адреналина ви до пълен предел!

От 2011 г. насам в Будапеща се разразява нова тенденция, вдъхновена от филми на ужасите, компютърни игри и детективски книги. Нещата са стигнали дотам, че в момента не малко хора посещават града с единствена цел да изпитат това главозамайващо усещане. Става въпрос за игри, чиято идея е да ви накарат да впрегнете когнитивните си способности и да работите в екип, докато се опитвате да избягате от заключена стая. Обстановката напомня филмите "Убийствен пъзел", но не си представяйте, че ще трябва да режете разни неща от съотборниците си. Целта на играта не е да ви докара до див ужас, а по-скоро да изпомпа нивата на адреналина ви до тавана. Тъй като този вид забавления стават все по-популярни в Будапеща, в момента градът разполага с няколко такива игрги. Все пак, всички те са основани на обща идея - трябва да решите пъзел, от който и вие сте парче.

Двете най-популярни игри от този вид са Клаустрофилия и Парапарк.

Парапарк е първата подобна игра. Създадена е в края на 2011 г. и се помещава в мазето под бар Гондозо, в Пеща. До голяма степен е вдъхновена от филмите на ужасите "Убийствен пъзел", както като интериор, така и поради факта, че в момента, в който стъпите в мазето, таймерът тръгва и вече играете. Влизате в помещение, подобно на сейф, а вратата се затръшва след вас. Оттам нататък имате 60 минути да "избягате", като анализирате уликите около вас, използвате логическите си умения и помощта на съотборниците си. Парапарк може да се играе в отбори от 2 до 5 души. Организаторите наблягат на факта, че не можете да играете сами, тъй като отборната работа е задължителна за успешното ви измъкване.

Думата "клаустрофилия" е медицински термин. Означава силно привличане към тесни, затворени пространства. Виктор Озвалд, създателят на играта Клаустрофилия, не случайно избира това име. Неговата игра е подобна на Парапарк, но е по-сложна. От създаването й през 2012 г., едва 11 отбора от хилядите играли са успели да "избягат", в рамките на 60-те минути, с които разполагат. Въпреки че според сайта TripAdvisor Клаустрофилия е едно от най-интересните неща, които можете да правите в Будапеща, можете да разберете местоположението на играта само след като се запишете за участие.

Въпреки голямата си популярност, детайлите покрай предизвикателствата, пред които се изправят участниците, остават в тайна. Единственият вариант да разберете какво точно се случва е да играете!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин