11 неща, които не знаете за Южна Африка - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 неща, които не знаете за Южна Африка
Автор: Peika.bg
11 неща, които не знаете за Южна Африка
Снимка: Clint Mason

Република Южна Африка е земя на крайностите в много отношения – страна, която се отърси от апартейда, но потъна в престъпност, докато в същото време притежава уникално красива природа и огромни залежи на природни богатства. Освен всичко това, за африканската република има много любопитни факти, които не са много известни, което ги прави още по-интересни. Вижте кои са тези 11 неща, които не знаете за тази слънчева държава.

1. Трите столици на Южна Африка

На южноафриканците очевидно не им стига само една столица, затова си имат три различни. Кейптаун е законодателната столица, където се намира парламента на страната, Претория е административната столица, където са президентът и правителството, а Блумфонтейн е юридическата столица, където е Върховният съд.

2. Езиците са повече от столиците

Повечето хора си мислят, че в Южна Африка се говори английски и африкаанс, но освен тях, има зулу, тсвана и... ами общо всичките официални езици са 11.

34983

3. Климатично разнообразие

В ЮАР има по малко от буквално всички възможни климатични вариации – в някои райони на страната има тропическа растителност, в други има пустини, а в трети има савани, субтропически гори, планини пр.

4. Животинско разнообразие и динозаври

След казаното по-горе, едва ли е изненада, че най-голямото животинско разнообразие в цяла Африка може да се види в националния парк Крюгер в ЮАР. Там има най-голямото разнообразие от животински видове на континента, включително на животни като африкански лъв, африкански слон, африкански леопарди и бял/черен носорог. В района на Кару пък са намерени най-редките останки от ранни динозаври.

34984

5. Атомната бомба на ЮАР

ЮАР е единствената страна, произвела самостоятелно ядрени оръжия и унищожила ги впоследствие.

6. Двама Нобелови лаурети, една улица

Интересен факт е, че двамата нобелови лауреати за мир от ЮАР - Нелсън Мандела и архиепископ Дезмънд Туту са живели на една и съща улица - Вилакази в Орлано Уест.

34986

7. Пътища на виното и богатствата

В ЮАР е най-дългият “винен“ път. По пътя от Кейптаун към Кейп Уайнлендс има над 500 винарни и вероятно никой не се движи много бързо по този път. Освен много вино, страната има най-големите залежи в света на злато, хром, платина и манган.

8. ЮНЕСКО

ЮАР има един специален обект в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО – кратерът Вредефорт, който е най-старият метеоритен кратер в света. Той има диаметър 190 километра, а възрастта му е около 2 милиарда години.

34988

9. Лукс-влакът

Най-елитният влак в света се намира в ЮАР - Ровос Рейлс (Rovos Rails) предлага два луксозни салона, два ресторанта и няколко частни спални вагона със собствен санитарен възел.

10. Хотел в джунглата

Дворецът на Изгубения град (The Palace of the Lost City) е разположен на 25 хектара от ботаническа джунгла, дело на човешка ръка, където има 2 милиона растения, дървета и храсти.

34987

11. Болницата

В ЮАР е третата най-голяма болница в света „Крис Хани Баргуанат“, която е разположена на 173 акра, има 3200 легла и 6760 персонал. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин