11 неща, които ще помниш от първото си голямо пътуване - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 неща, които ще помниш от първото си голямо пътуване
11 неща, които ще помниш от първото си голямо пътуване
Снимка: 44833

Решил си да се скиташ из Европа, да обиколиш България, да пресечеш Африка или Северна Америка.


Отправяш се на първото си голямо пътуване и не знаеш какво точно те очаква. Независимо кой континент ще покориш и как ще се движиш, има моменти, които ще помниш цял живот. Ето най-незабравимите спомени, които ще натрупаш по дългия път:

1. Първото пресичане на граница

Пътуваш вече половин ден или повече и още се наслаждаваш на трепета в корема от всичко, което ти предстои. Всичко върви добре и преминаваш първата от многото граници. Или пък попадаш в най-далечната област в България, където ще чуеш непознати думи, ще видиш неподозирани места и ще се чувстваш като в чужбина. Сега вече осъзнаваш, че е твърде късно да се върнеш и нещата стават още по-добре. 

2. Когато (доста скоро) усетиш първата пропаст в бюджета

41005

Спестявал си в продължение на месеци или дори година, за да се отправиш на път спокойно и подготвен за непредвиден обстоятелства. Но тези обстоятелства се оказват рамка за снимка, тениска с надпис, шантав сувенир, хотелска стая с допълнителни екстри. Всичко е наред - ти си на почивка. Докато не осъзнаеш, че с това темпо скоро ще спиш навън със змиите. Сега вече се замисляш дали да платиш цели 10 лева (евро,долара) за вход на точно тази атракция.

3. Когато се отбиеш на първата забележителност по пътя

И много бързо съжалиш, че си се отклонили 20 км, за да видиш голям люлеещ се стол или камък с причудлива форма, или оранжево метално съоръжение. Но продължаваш дори и само, за да зададеш своя екзистенциален въпрос към Вселената: За какво служи това?

4. Когато се натъкнеш на супер забавно парти по средата на нищото

41002

Намираш се в дълбока провинция, стигнал си по прашни пътища и имаш усещането, че тук има само една пекарна, лозе и стар забравен френски диалект. Но попадаш на местен фестивал, празник или рожден ден. Купонът определено надминава очакванията ти, а и току що се сдоби с нови приятели.

5. Когато за първи път опиташ местна храна

41003

Родопски специалитет, мексиканска кухня, сръбска скара, френски деликатес - няма значение. Винаги ще помниш първата хапка от непознатия вкус.

6. Когато осъзнаеш, че от часове слушаш едно и също радио

41004

Което по принцип избягваш, но сега дори не забелязваш как два часа слушаш нечии гласове и дори не можеш да кажеш за какво са говорили. Или не разбираш абсолютно нищо от това, което казват и пеят. 

7. Когато качиш някой на стоп, защото не си говорил с никого от доста време

А той от своя страна, говори само унгарски, който ти така и не научи.

8. Първия път, когато не можеш да повярваш, че природата е истинска

41000

Виждал си снимки на приказни места, невероятни пейзажи и природни чудеса, но тайничко си подозирал, че подобни цветове и форми съществуват само в дигиталния свят. Когато се сблъскаш с тях на живо, дъхът ти спира и си казваш: “Това изобщо истинско ли е?!”  или “Толкова съм малък!”

9. Всички пъти, в които срещаш добротата на непознати

Няколко пъти си бил на път да се откажеш, но съдбата ти праща мили непознати, които да ти помогнат и да те уверят, че си на прав път. Може би възрастна двойка, която ще те подслони и нагости, а ти ще им помогнеш няколко часа в градината. Или други пътешественици, които ще те насочат, когато не знаеш по кой път да поемеш. Хората са добри и ти вече се увери в това. 

10. Когато най-накрая стигнеш там, за където си тръгнал

Може и да не си се движил по определен план, може да си променял маршрута и идеите си по време на път, може да не ти е била ясна крайната цел, но все пак идва момент, в който ще трябва да тръгнеш на обратно. Да! Този момент е незабравим.

11. Онзи момент, в който усетиш носталгия

41006

По принцип изобщо не ти липсва прашната улица пред блока, близкия парк, омръзнало ти е да гледаш един и същ пейзаж всеки ден и най-накрая си избяагл от него. До момента, в който не ти останат повече от 5 свободни минути и получиш факс от космоса, че всъщност близкия парк е много симпатичен, улицата също, а залезите са единствени по рода си вкъщи. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин