11 забавни факта за Финландия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 забавни факта за Финландия
Автор: Peika.bg
11 забавни факта за Финландия
Снимка: pexels

Мислили ли сте някога да отидете във Финландия? Ако никога не ви е минавало през ума, вероятно е защото не знаете колко очарователна е тази страна. Във Финландия има много повече от студено време и тъмни зими!

Освен че е красиво парче земя, Финландия има много уникални характеристики, било то в аспекта на културата, природата или начина на живот на хората. Финландските обичаи, вкусове и идеи често изглеждат еднакво странни и забавни за външни хора.

За да разберете какво имаме предвид, ето списък с 11 факта за Финландия.

Финландците обичат сауната (и скачането в студена вода след това)

Почти всяка къща във Финландия е оборудвана със сауна. Има 2,2 милиона сауни (според данни, публикувани през 2005 г., така че може би са построили още повече от тях оттогава) за население от около 5,4 милиона души. Това е невероятно важна част от финландската култура от векове. Хората ходят на сауна, за да се отпуснат и да се чувстват по-здрави, но това е и социално нещо, извинение за среща с приятели или семейство. Докато италианците се събират да ядат паста за вечеря, а британците пият следобедния си чай, финландците се канят взаимно за вечери в сауната. Това, което може да изглежда още по-странно обаче, е, че тези корави северняци охотно скачат направо в сняг, веднага след като се измъкнат от жегата. Е, може да е сняг, или студена река, или малко езерце – стига да е мразовито, ще стане.

В топ 20 на страните, които пият най-много чист алкохол...

Подгответе се, когато финландците ви поканят на вечеря или парти у тях. Известно е, че държат на алкохол и както се случва често, това не е само клюка. Те наистина могат да пият много. Ако сте били на места като Русия, Украйна, Унгария или Португалия, не би трябвало да сте особено учудени. Те не са номер едно в Европа по отношение на уменията за пиене, няколко други държави ги изпреварват. Независимо от това, количеството алкохол, което един финландец консумира за една година, е много по-високо от средното за света.

...Но те все пак предпочитат кафето пред алкохола

Дори повече от алкохола, финландците обичат да пият кафе. Докато кафето обикновено се смята за италианска любима напитка, се оказва, че те го обичат толкова, колкото техните южни приятели или дори повече. Според класацията на Euromonitor за най-големите потребители на кафе в света, публикувана през 2013 г., Финландия всъщност е страната с най-голямо потребление – никой в ​​света не пие толкова кафе, колкото те.

Мрачни зими и безкрайно слънце през лятото

Климатът във Финландия е меко казано доста специфичен. През зимата почти няма слънчева светлина, особено в най-северната част на страната. През лятото, от друга страна, слънчевата светлина никога не спира. В най-северната част на страната слънцето грее 60 дни. Това явление е известно като среднощно слънце и се среща в териториите на север от Арктическия кръг (четвърт от земята на Финландия се намира толкова на север) и на юг от Антарктическия кръг.

Първенци по хевиметъл?!

Още един сред фаворитите на жителите на Финландия – метал. Може би заради мрачното време или мистериозната природа, каквато и да е причината – те обичат да свирят и слушат метъл музика. Някои от най-известните представители на жанра идват от Финландия, включително Nightwish, Stratovarius, HIM или Children of Bodom. Вдъхновени от световноизвестните суперзвезди, те продължават да създават нови групи. Има 4,3 метъл групи на 100 000 финландци, което ги прави шампион на Европа. Само шведите могат да се конкурират малко с тях, но все пак остават по-назад.

Мълчанието се оценява, а не е неудобно

Не е нужно да се тревожите за тихи моменти във финландска компания. Всъщност местните предпочитат тишината, отколкото общите приказки и бърборенето. Абсолютно нормално е да не говорят. Ако нямат какво да кажат, няма да си отворят устата, за да убият тишината. Може да изглежда малко неудобно в началото, особено ако идвате от напълно различна култура, но след като разберете, финландското мълчание може да се окаже нещо добро. Просто не трябва да го приемате лично, когато отговарят на въпросите ви по много прост начин. Не е защото не искат да говорят с вас – просто са склонни да изразяват мислите си кратко.

Финландците изглеждат малко срамежливи

Тъй като всъщност не са бъбриви, те може да изглеждат срамежливи и резервирани. Тези термини ги описват по някакъв начин, но това не е толкова очевидно, колкото някой би си помислил. Както споменахме по-горе, важно е да се разберат причините зад финландската тишина. Те може да мълчат, защото са срамежливи, но могат също така да мълчат просто защото не искат да говорят. Въпреки това те определено са по-резервирани от много други нации в Европа. Те не обичат да прегръщат и целуват непознати, докато казват здрасти. Обичат да пазят личното си пространство, така че не се изненадвайте, ако не са всички усмихнати, весели и приятелски настроени, когато ви срещнат за първи път.

Финландия има свое танго

Може да са малко срамежливи и резервирани, но в никакъв случай не са безчувствени. Напротив, те могат да бъдат много чувствителни и страстни. Може да се докаже и обясни с редица примери, но нека се съсредоточим върху един – финландците обичат тангото, един от най-чувствените танци, които човек може да си представи. Те всъщност го обичат толкова много, че дори са създали своя собствена вариация, сега известна като финландско танго. Те организират много събития, свързани с танца, като Tangomarkkinat, фестивал, който се провежда ежегодно в град Сейняйоки. Това е най-старият танго фестивал в света! Танцът е създаден далеч, далеч в Южна Америка, но Финландците първи се сетиха да организират фестивал, който да го празнува.

Хиляди езера и острови

Някои хора казват, че Финландия е „Страната на хилядата езера“, но не са прави – Финландия има 187 888 езера, а не само хиляда. Това е една от страните с най-голям брой езера в света. Сякаш това не е достатъчно поразително, Финландия също има изобилие от острови. Има 789 острова по-големи от 1 km2, от които 455 са населени. Ако броите и малките островчета, броят им ще бъде много по-голям. Сега си представете тези езера и острови, добавете някои мистериозни гори, реки и блата, северното сияние и тонове сняг през зимата, безкрайното слънце и топлите плажове през лятото и ще получите страна с изключителна красота.

Някои изненадващи шампионати и празненства

Финландците обичат да празнуват всякакви неща и да се състезават по различни странни причини. Те имат, например, ежегоден Ден на провала на 13 октомври. Те организират световни първенства в такива странни дисциплини като носене на жена, улов на комари или хвърляне на мобилен телефон. Шампионатът по въздушна китара в Оулу, състезание по гнездене на мравки, световна купа по футбол със снегоходки, секс фестивалът в Кангасниеми – това са само някои от многобройните странни събития, провеждани във Финландия.

Финландия има страхотна образователна система

Те не са много сериозни, когато става въпрос за избор на теми за фестивали, но определено са сериозни, когато става въпрос за тяхната образователна система. Образованието в страната е класирано като най-доброто в света. Няма такси за обучение, редовните студенти получават храна в училище, а висшето образование е безплатно за всички. Финландските университети могат да бъдат разделени на две групи: традиционни университети и университети по приложни науки, което предоставя на студентите много възможности. Като цяло те имат страхотни практики в много аспекти на образованието, било то интегриране на ученици в общообразователни училища или обучение на бъдещи специалисти.

Факти за Финландия

Какво мислите за Финландия сега? Искате ли да посетите страната? Споделете ни! И не забравяйте да споделите тази статия с приятелите си; може би ще ги вдъхновите да посетят това невероятно място!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин