Няколко интересни забележителности във Финландия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няколко интересни забележителности във Финландия
Автор: Peika.bg
Няколко интересни забележителности във Финландия
Снимка: pixabay

Финландия е едно от онези невероятно красиви и обаятелни места, които са наистина разнообразни и всъщност доста различни в зависимост от това къде в страната сте решили да отидете. 

В тази статия няма да разгледаме най-очевидните и обичайни места за посещение, а ще обърнем внимание и на тези, които понякога остават пренебрегнати.

1. Турку

Няколко интересни забележителности във Финландия
Снимка: pixabay

Турку е най-старият град на Финландия и е бил столица в продължение на много векове преди Хелзинки. Сега той може да е загубил короната си, но това не означава, че е изгубил своя чар. 

След като пристигнете, не забравяйте да посетите замъка Турку, зашеметяващата катедрала и църквата на Архангел Михаил, докато се разхождате по градските улици.

Също така река Аура минава през центъра на града и през лятото лодките се люшкат по цялата река, което го прави чудесна спирка.

2. Тампере

Няколко интересни забележителности във Финландия
Снимка: pixabay

Лесно се стига с влак от Хелзинки и е едно от най-добрите места във Финландия, които трябва да посетите, ако искате да разгледате повече от невероятните градове. 

Като вторият по големина град във Финландия, има доста неща за разглеждане и правене, след като пристигнете. Посетете парка Pyynikki и наблюдателната кула за някои зашеметяващи гледки, разгледайте музея Vapriikki и музея на Ленин или си направете ден в тематичния парк Sarkanniemi. 

Ако ви харесват разходките в града, отскочете до живописните езера Пихарви и Насиярви. 

3. Суоменлина

Няколко интересни забележителности във Финландия
Снимка: pixabay

Суомелина, „крепостта на Финландия“, се простира на няколко острови без автомобили, свързани с мостове.

Този обект на ЮНЕСКО за световно наследство първоначално е построен от шведите в средата на 18 век. Визуално поразителен и исторически напомнящ, той предлага поне еднодневни отклонения: няколко музея, бункери и крепостни стени и единствената останала във Финландия подводница от Втората световна война. Кафенета и места за пикник има в изобилие.

На главния кей на Суоменлина, розовата сграда Рантакасарми (Jetty Barracks) е една от най-добре запазените през руската епоха. Там се помещава малка изложба и полезния многоезичен туристически офис, който предлага съдържание за изтегляне за вашия смартфон. От тук тръгват обиколки с екскурзовод на Суоменлина.

В близост до туристическия офис ще намерите хостел, супермаркет и отличителната църква на Суоменлина. Построена от руснаците през 1854 г., тя служи като руско православно място за поклонение до 20-те години, когато става лутерански. Удвоява се като фар - маякът първоначално е бил газов, но сега е електрически и все още се използва.

От главния кей пътека със сини табели свързва основните атракции. До моста, който свързва Iso Mustasaari и главния остров, Susisaari, се намира Suomenlinna-Museo, музей на две нива, обхващащ историята на крепостта.

4. Порвоо

Няколко интересни забележителности във Финландия
Снимка: pixabay

Този средновековен град е място за снимки като картички, което е лесно постижимо заради невероятните гледки. С цветни традиционни къщи, очарователни кафенета, калдъръмени улици и зашеметяващи малки магазини, Порвоо е великолепно място за разходка.

След като се разходите из стария град, се отправете към фабриката за бонбони в Брунберг и хапнете от вкусните им лакомства. Не забравяйте да посетите и Катедралата на Порвоо, която е една от най-старите църкви в района. 

Стигането до Порвоо също е много лесно, отнема около 50 минути с кола (или 70 минути с автобус) от центъра на Хелзинки.

5. Леви

Няколко интересни забележителности във Финландия
Снимка: pixabay

За зимно преживяване в страната на чудесата, завършено с несравним изглед към Северното сияние, трябва да се насочите направо към Леви. 

Като едно от най-големите ски места, Леви е едно от най-добрите за зимни приключения. Ако не сте скиор, не забравяйте да се присъедините към едно от приключенията със северни елени или да ловите риба в леда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин