6 привички на финландците, за които не знаеш (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 привички на финландците, за които не знаеш (част 1)
Автор: Peika.bg
6 привички на финландците, за които не знаеш (част 1)
Снимка: pixabay.com

Финландия е северна страна със свои тайни, за които знаят само тези, които са живели там или поне са били там за по-дълго. 

Вижте какви са те:

1. Не сушат съдовете си и нямат гъби за миене

Във Финландия просто няма нужда да го правят, тъй като домакините имат специален шкаф, в който съдовете не само се съхраняват, но и се сушат. Външно той не се различава от тези, с които сме свикнали, само че няма долна плоскост. Шкафът е разположен точно над мивката. Чиниите и чашите се поставят върху телени рафтове, от които водата се оттича директно в мивката. Друг а интересна привичка на финландците е, че вместо гъби за миене в техните кухни можете да видите четки с дълга дръжка. Те се използват за миене на съдове, чаши, тигани, тенджери и други прибори.

2. Перат килимите си на брега на езеро

Финландците имат прахосмукачки, но съществува традиция килимите да се перат в езера. Това е не само начин да се поддържа чистота, но и един вид морално прочистване. Затова през лятото семейства, приятели и съседи отиват на езерото или брега на реката, запасяват се с почистващи продукти и, седнали удобно на кея, перат килимите.

6 привички на финландците, за които не знаеш (част 1)
Снимка: pixabay.com

3. Не е прието да се пита за размера на заплатата

Във Финландия се счита за неприлично да задавате въпрос на приятел, колега или просто познат колко печели. Препоръчително е да не се обсъждат финансови въпроси, в противен случай има всички шансове да бъдете сметнати за невъзпитани. Въпреки това всеки може да се обади в регионалната данъчна служба и съвсем спокойно да разбере годишния доход на своя съсед, роднина или дори напълно непознат гражданин.

4. Домакинята не сервира храна на всеки поотделно

На финландската маса едва ли можете да намерите чинии с готови порции. В тази държава всеки възрастен сам решава какво и колко иска да яде. По правило на масата се поставя тенджера, тиган или друг съд, откъдето всички участници в храненето сами си сипват храната. Ако ястието е трудно достъпно, можете да поискате да ви го предадат. Също така не бива да чакате да ви предложат допълнително: ако искате още, не се колебайте да си сипете втора порция. Опитайте се да изчислите колко точно можете да изядете. Оставянето на наполовина изядено ястие не е препоръчително. Смята се, че такъв човек не се интересува от околната среда и това предизвиква объркване сред местните жители.

5. Обичат полезните трикове

Финландците са може би най-големите фенове на всякакви трикове, за да спестят време и пари. На финландски те са измислили свой собствен термин за тях – niksi. 

6. Обичат млечните продукти

Финландците консумират повече мляко от всеки друг народ – средно всеки жител се пада по 130 л годишно. В местните магазини литровата опаковка е доста евтина – около 60 цента, а децата пият мляко от ранна детска възраст. Освен това Финландия има множество млечни продукти. Към храненето можете да изпиете чаша мляко или пийма – напитка, напомняща мътеница. Друга популярна напитка е viili, нещо средно между кисело мляко и йогурт. Има много млечни продукти за всеки вкус, но има нещо, което не може да се намери никъде другаде – leipäyuusto („хлебно сирене“). Това е меко, сладко сирене, което скърца по зъбите. Обичайно е да се яде с конфитюр от боровинки, да се добавя към салата вместо фета, а някои го потапят директно в чаша кафе.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин