Ето защо трябва да посетите Финландия! - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ето защо трябва да посетите Финландия!
Автор: Peika.bg
Ето защо трябва да посетите Финландия!
Снимка: fox jia on Unsplash

Финландия не присъства често в списъците на пътешествениците, но ние ще ви дадем няколко основателни причина да я посетите.

Тя има много какво да предложи и извън популярните туристически забележителности. Ето някои от отличителните черти на страната, които ще ви накарат на стегнете куфарите за северно пътешествие!

Градове, потопени в историята

Най-добрият начин да опознаете очарователната история на Финландия е чрез обиколка на нейните градове. Един такъв град е Турку. Той е разположен на югозападния бряг. Бил е столица по време на шведското управление, продължило от средните векове до 1809 г. Тази история на града се разкрива от старата архитектура, замъка Турку и музея Абоа Ветус. В настояваща столица Хелзинки също има многобройни исторически забележителности, включително крепостта Суоменлина, Националният музей и катедралата Хелзинки.

60980

Уединена почивка край езеро

Финландия привлича пътешествениците с хилядите си езера, предлагащи риболов и разходка с лодка. Настанете се в някоя селска къщичка край езеро, далеч от големите градове и тълпите от хора. Това е чудесен начин за усамотение и почивка.

60982

Националните паркове

В страната има общо 39 национални парка, които посрещат колоездачи, туристи, планинари и всички, които искат да се върнат към природата. Тези паркове предлагат зашеметяващи гледки, атракции за приключенци и възможност за почивка сред дивата природа.

60981

Разнообразна архитектура

Архитектурата на Финландия варира от стари, дървени конструкции до модерни сгради като Музея за съвременно изкуство Киазма. В цялата страна можете да видите изкуство от различни периоди, включително арт-нуво, скандинавски класицизъм, готика и минимализъм.

60983

Вкусна местна кухня

Северните кухни често са критикувани заради това, че са скучни поради липсата на подправки в региона. В действителност обаче съществува голямо разнообразие от вкусни ястия, които да опитате. А най-хубавото е, че те се приготвят от пресни, местни продукти. Рибата често присъства във финландската кухня, заради многобройните езера в страната. Тук обичат да си похапват още: меса, гъби и плодове.

60988

Безопасно и гостоприемно общество

Финландия е 17-та най-безопасна страна в света, а Хелзинки е вторият най-безопасен град в света. Насилието е изключително рядко, така че страната е безопасна дори за жените, които пътуват сами, особено по време на постоянната дневна светлина през летните месеци. Единствената голяма опасност, за която да внимавате е, да не се подхлъзнете на леда през зимата.

Като северен народ финландците са смятани за студени, но това не е съвсем така. Възрастните хора много обичат да разговарят с непознати. По-голямата част от финландците са многоезични и английският им е на доста добро ниво. Това значително ще улесни комуникацията ви. В зависимост от местоположението, някои финландци също говорят шведски или руски.

60984

Невероятни пейзажи

Пейзажите сами по себе си са достатъчна причина да посетите Финландия. Те са вдъхновявали и продължават да вдъхновяват много музиканти, композитори, писатели и изобщо хора на изкуството. От равнините на юг, през планините на Национален парк Коли и покритата със сняг тундра в Лапландия, тук има гледки, които ще помните дълго време. За онези, които желаят да видят всичко, могат да си наемат кола или да обиколят страната с влак, за да се насладят пълноценно на пейзажа.

60986

Хеви метъл музиката

Феновете на тежката музика със сигурност биха се зарадвали да посетят страната, за да чуят на живо на някои от най-любимите си банди. Във Финландия има най-много хеви метъл групи на глава от населението - около 54 на 100 000 души. Някои от най-известните банди, които можете да гледате в родината им са: Nightwish, Lordi, Children of Bodom.

60985

Angry Birds

Финландия отдавна е лидер в областта на електрониката. Мобилната игра Angry Birds е една от най-популярните съвременни технологии за износ от страната, затова лесно ще намерите всякакви стоки с "ядосаните птици". Те дори имат собствен тематичен парк в Тампере, който можете да посетите и с децата си.

60987

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин