Искате да опознаете Норвегия? Посетете китния Флам! - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Искате да опознаете Норвегия? Посетете китния Флам!
Автор: Peika.bg
Искате да опознаете Норвегия? Посетете китния Флам!
Снимка: Richard Mortel/Flickr

Норвежкото градче Флам е едно прекрасно местенце за тези сред вас, които търсят спокойни места за своите пътувания. 

Там ще може да се насадите на цветни къщурки, пръснати по тучната трева, прелестните фиорди, образувани между величествените планини, водопади и забележителното трасе на панорамната железница.

Флаам се намира в западната част на страната, в най-вътрешната част на фиорда Аурландс, в Западна НорвегияГрадчето е сушено между стръмните планински склоновe и се радва на голяма посещаемост още от XIX в.

55383

Именно там се намира и част от най-високо разположената железопътна линия в Северна Европа – Берген. Tрасето между Флам и Мидал е прочуто като едно от най-стръмните и красиви в света, поради което се смята за шедьовър на норвежката инженерна дейност. За да се убедите, можете да посетите специално основания в старата гара „Музей на железницата“, където ще се запознаете не само с революционната ѝ история, но и с фантастичните преживявания по трасето. 

55382

Освен това Флам предлага изключително разнообразие от забавления за деца и възрастни в духа на местната култура и традиции. Можете да покарате колело, да се впуснете в планински преходи, да се разходите до някой от величествените водопади в долината или да се отдадете на водно приключение сред фиордите.

55377

Не бива да пропускате и местните кулинарни специалитети в някое уютно ресторантче в центъра, както и бира, местно производство.

55376

Разходка по крайбрежието по залез до фермерски комплекс „Оттернес“ също е прекрасна идея. Той се състои от 27 постройки, всяка със собствена функция и предлага една вълнуваща демонстрация на занаятчийски техники и приготвяне на храна по традиционен за местните начин.

55380

От магазинчета за сувенири пък можете да си купите от прочутите ръчно правени изделия – плетени пуловери със скандинавски мотиви, дърворезби, сребърни накити, ножове за сирене, свещи, а защо не и фигурка на тролче.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин