12 интересни факта за Аделаида, Австралия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 интересни факта за Аделаида, Австралия
Автор: Елена Исаева
12 интересни факта за Аделаида, Австралия
Снимка: pixabay.com

Аделаида е петият по население град в Австралия. Основан е през 1836 г. и е наречен на английската кралица Аделаида Саксен – Мейнинген. Градът има интересна правоъгълна инфраструктура, много просторни открити пространства и паркове.

В последните години все повече туристи посещават града, за да разглеждат забележителностите, музеите, както и да участват в многобройните фестивали, на които Аделаида е домакин.

12 интересни факта за Аделаида, Австралия
Снимка: pixabay.com

Някои от културните фестивали и прояви са Фестивалът на идеите, Фестивалът на изкуствата, който се провежда в продължение на три седмици в началото на есента и представя местните изкуства и култура, Филмовият фестивал, Фетсивалът на маргиналиите, където могат да се видят доста зрелищни представления.

Градът е сравнително млад, но въпреки това дава разнообразни възможности на посетелите и туристите да го опознаят.

Ето и някои от интересните забележителности и места за посещение:

1. В Аделаида се намира Художествената галерия на Южна Австралия. Това е най – значимият музей за визуални изкуства в австралийския щат, който разполага с колекция от почти 45 000 произведения на изкуството, където са добре представени европейското, азиатското и северноамериканското изкуство. Освен с постоянната си колекция, музеят често е домакин и на редица гостуващи изложби, както и допринася за пътуващи изложби в регионални галерии.

2. Също така в града се намира и Южноавстралийският музей, съхранил историята на града, както и някои музейни експонати и предмети. Тук също има и отделна секция Биоразнообразие, където са прдставени южноавстралийската фауна и флора.

3. Интерес представялва и Институтът за местна култура „ Танданя “.

4. Богата на произведения е и националната библиотека на Южна Австралия, която също се помещава в Аделаида. Това е най – голямата публична изследователска библиотека в щата, в чието хранилище са събрани всички печатни и аудиовизуални материали, публикувани в Южна Австралия, и която предоставя на потребителите на информация както посещение на място, така и онлайн достъп до съхраняваните ресурси.

5. Много красива е сградата на университета на Аделаида, построена в готически стил.

6. Богата на растителни видове е ботаническата градина, намираща се в града, основана през 1857 г., където можете да видите растения от цял свят. През 1868 г. е построена първата стъклена оранжерия за отглеждане на уникалните викториански водни лилии.

7. Като всяко населено място, Аделаида също има своя колоритен пазар, който се намира на площад Виктория. Той е любимо място за пазаруване на местните, основан е през 1870 г. и предлга всякакви стоки от изхранването до бита на едно домакинство.

12 интересни факта за Аделаида, Австралия
Снимка: pixabay.com

8. Популярна атракция е местният зоопарк, който има интерактивен посетителски центърс вертикална градина и терариум. Децата тук са много щастливи, защото имат възможнот да хранят някои от своите любимци.

9. Отделно от зоопарка, в Аделаида има и парк за диви животни.

10. Като домакин на многобройни фестивали, градът има специално построен фестивален център, който е първият мултифункционален център за изкуства а Австралия, с богат културен календар. Освен фестивална палата, тук има и театрални зали, зала за банкети, амфитеатър за ипълнение на концерти и рецитали.

11. Интересен е и Музеят на историческата къща, където е добре представен социалният живот в Австралия, обзавеждането на домакинствата през годините.

12. Не по – малко популярно е и пристанището на Аделаида, където има интересни музеи и ресторанти, помещаващи се в добре запазени старинни сгради.

Аделаида е интригуваща дестинация, която предлага много възможности на туристите да я познаят. Ако отседнете в града, ще имате възможност да посетите и други интересни места в страната, които са на близко разстояние и позволяват това да се случи в рамките на еднодневни ексурзии.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин