15 интересни факта за Норич, Англия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 интересни факта за Норич, Англия
Автор: Елена Исаева
15 интересни факта за Норич, Англия
Снимка: pixabay.com

Столицата на графство Норфолк, Норич се намира в Източна Англия. Преди индустриалната революция в продължение на няколко века, градът е бил вторият по големина след Лондон. Градът е древен, създаден по времето на римляните, има богата историческа архитектура, останала в наследство от Средновековието.

Днес той не е толкова голям, но със своята изключително красива природа, многобройни исторически и културни паметници, е  известна и желана туристическа дестинация. Посещаван е от десетки хиляди туристи целогодишно. Ето и някои интересни факти и места за посещение на този очарователен английски град.

15 интересни факта за Норич, Англия
Снимка: pixabay.com

1.      Древният град е бил един от най – популярните търговски и земеделски центрове за Източна Англия, като е разполоагал и със собствен монетен двор.

2.     През Средновековието се е славел като един от най – търсените градове в износа на вълна, стока, която в тези векове е била от икзлючително важно занчение за обменната търговия.

3.     Също така през Средновековието са изградени основната част от архитектурните и историческите забележителноти, голяма част, от които са запазени и до днес. Повечето от тях се намират в централната част на града.Броят на църквите е бил 57, като 37 от тях съществуват и до наши дни. Един анекдот гласи, че в Норич има по една църква за всяка седмица от годината и по една кръчма за всеки ден.

4.     Норич е единственият град в Англия, разположен в национален парк – Norfolk Broads.

15 интересни факта за Норич, Англия
Снимка: pixabay.com

5.     Според едно проучване, Норич е първи в класацията по дял от населението, който използва уебсайта за онлайн търговия eBay.

6.     Градът е една от десетта най – големи шопинг дестинации във Великобритания, а Норичкият пазар е един от най – големите открити пазари в Англия. Освен с исторически забележителности, градът е известен и със своите първокласни магазини с качествени дрехи и обувки.

7.     Норичката катедрала, построена през XII век в стил Арт Деко, е сред най – посещаваните обекти в Източна Англия, а за времето си, когато е била завършена през 1145 г. е била най – голямата сграда в тази част на страната. Интересен факт е, че е построена с варовик, транспортиран от град Кан.

8.     Интересен за посещение е музеят на замъка Норич. Сградата е строена през XII век. Съхранен е и до днес, благодарение на това, че през повечето време – повече от 600 години, замъкът е използван за затвор.

9.     Със своята изискано аристократична атмосфера и смесицата от архитектурни стилове, Норич днес  е оприличаван на една малка Виена.

10.  Улиците Томланд и Елм Хил са най – добре са съхранили духа на Средновековието. Спуснете се на разходка по тях, за да се пренесете в далечните години по времето на най – големия разцвет на града. Малките павирани улички, стари чешми и красиви сгради, в някои от които има кокетни книжарници и уютни заведения, ще ви накарат да се потопите в тази средновековна атмосфера.

11.  В града се произвежда най – прочутата горчица в Англия, която си има и собствен музей – магазин.

12.  Интересен е и откритият пазар. Със своите пъстроцветни покриви и тенти, както и с аромата на пресни плодове и зеленчуци, и прясно приготвена храна на момента, той привлича вниманието на туристите от далеч.

15 интересни факта за Норич, Англия
Снимка: pixabay.com

13.  Други интересни места и забележителности са Центърът на изкуствата, Залата за чужденци, сградата на Кметството, красивата кралска аркада, Музеят на авиацията, Кравешката кула и още много други.

14.  Недалеч от Норич, на около 25 километра северно ор града се намира замъкът Бликлинг, за който се твърди, че е построен върху къщата, в която е родена една от най – известните кралици в английскта история Ан Болейн през 1507 г., втората съпруга на Хенри VIII и майка на кралица Елизабет I.

15.  За футболните запалянковци интерес би представлявал стадионът „Кероу роуд“, на който играят своите мачове футболистите на ФК Норич сити, с прякора Канарчетата.

Норич е красив и привлекателен по всяко време на годината. Освен с кутлутрно – историческите забележителности, градът е интересен за посещение през месец септември, когато се провежда Фестивалът на Културите, открит по идеята да се покаже как новодошлите в града променят неговия културен облик, а те не са малко, твърди се, че всеки десети там е чужденец.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин