Гребно сътезание в Англия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гребно сътезание в Англия
Автор: Елена Исаева

Лондон – град на изобилието от туристически обекти, атракции и националности. Град, в който няма да скучате без значение по кое време на годината отидете.

Река Темза е най – важната река по значение и втората по дължина, която протича през територията на Великобритания. Чрез красив естуар тя се влива в Северно море. Водосборният и басейн е 12935 кв. км, а дължината и е 346 км. Името на реката е с интересен произход. Римският император Цезар я е наричал Tamesis по време на битките с галите. А в буквален превод изписването на английски thames означава тъмен.

Гребно сътезание в Англия
Снимка: Елена Исаева

 

Темза е много пълноводна, поради което и има важно транспортно значение за страната. До вливането си в морето, по своето протежение реката изминава дълъг път. Долината и е гъсто населена, по – големите населени места, през които протича са Оксфорд, Лондон, Абингдън, Уиндзор. Протичайки през Лондон тя го разделя на северен и южен. Темза има огромно значени и оказва голям принос в развитието на туризма в английската столица. Редовно по нея пътуват туристически корабчета и круизи, откъдето туристите имат възможност да разгледат историческите забележителности от друг ъгъл. Добър изглед има към Уестминстърския дворец, Лондонската Тауър, Биг Бен, Окото на Лондон, музеят за съвременно изкуство, The Shard и редица други. Двата бряга са свързани с многобройни мостове, един от които – „Милениъм“ е изцяло само пешеходен. С корабче по реката за по – голямо разнообразие и атракция можете да стигнете и до Гринуич. На брега на Темза в Лондон се намира и най – малкият бар в света, който е с размери – 1,27 м. на 2,39 м.

Гребно сътезание в Англия
Снимка: Елена Исаева

 

Всяка година в края на март или началото на април между Пътни и Мортлейк, Западен Лондон, се провежда гребно състезание. Двадесетина млади  студенти от „Оксфорд“ и „Кеймбридждобре подготвени и в силем спортсменски дух се включват в надпреварата да премерят силите и бързината си. Наградата е така желаното синьо. За „Оксфорд“ е тъмно синьо, докато за „Кеймбридж“ е светло синьо.

Гребно сътезание в Англия
Снимка: Елена Исаева

 

Началото на това състезание е дадено през 1829 г. за дължината 6779 м. нагоре по течението на реката. Към днешна дата броят на спечелените награди е почти равен между светло и тъмно синьото. Това състезание се е превърнало в национално събитие, което се отразява по всички английски медии. То привлича голям интерес и събира многобройна публика. Навсякъде по трасето може да се видят огромни тълпи от наблюдатели, които тръпнат в очакване да изживеят заедно с гребците емоцията на силната физическа подготовка на младите мъже. Всеки си има фаворит и любим отбор, а в частност дори и любим състезател. В края на състезанието всички участници са изтощени, на краен предел на силите си, но пък удовлетворението е голямо, възхищението и подкрепата на публиката си заслужават. Всеки жител и посетител на Лондон може да се включи като зрител в това уникално спортно сътезание. А защо това да не сте и вие?

Гребно сътезание в Англия
Снимка: Елена Исаева

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин