12 интересни факта за Ватикана - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 интересни факта за Ватикана
Автор: Peika.bg
12 интересни факта за Ватикана

Били ли сте в РимА във Ватикана?

Е, дори и да не сте, сме ви подбрали 12 любопитни факта, които със сигурност ще ви накарат да посетите това причудливо място без еквивалент.

1. Ватикана е най-малката държава в света, с площ 0,44 кв км, но въпреки това са нужни дни, за да бъде разгледан пълноценно.

2. Ватикана е страната с най-висока консумация на вино на глава на населението с цели 54,26 литра на човек годишно. Причината за това не е защото жителите ѝ прекаляват с алкохола, а защото напитката се използва при множество религиозни церемонии.

3. Ватикана е абсолютна теократична монархия и е една от двете съвременни теократични държави в света (другата е Иран).

4. Ватикана има най-голям брой туристи на глава от намалението. Причината за това е, че там постоянно живеят едва около 1000 души, докато страната се посещава от около 6 млн. души годишно.

5. През 2000 г. Ватикана и Италия подписват договор, който позволява официалната валута на най-малката страна да бъде еврото.

6. Ватикана има телескоп в планината Греъм в Аризона, САЩ. Той се управлява от Ватиканската обсерватория, която пък е едно от най-старите астрономически изследователски учреждения в света. 

7. Швейцарската гвардия, състояща се от около 135 войници, отговаря за охраната на папата от повече от 500 години.

8. Ватикана има една от най-ефективните пощи в света. Всяка година десетки хиляди туристи изпращат картички точно оттам. Има обаче и много граждани на Рим, които идват отиват във Ватикана, за изпратят своите пратки, защото имат повече доверие в тамошната, отколкото в италианската поща.

9. Скрита жп гара свързва Ватикана с Рим. 

10. Никой от жителите на Ватикана не е роден там. Гражданството там не се получава с раждането, а е само за онези, които живеят и работят там. 

11. Във Ватикана няма болница.

12. Ватикана е единствената държава, която ЮНЕСКО изцяло е включил в списъка на световното културно наследство. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин