Забраняват на китайци да посещават Ватикана - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забраняват на китайци да посещават Ватикана
Автор: Peika.bg
Забраняват на китайци да посещават Ватикана

Туристическите агенции трябва да отменят всички обиколки, които включват Ватикана или базиликата Св. Петър в маршрутите си...”, гласи част от нова директна директива, издадена от Националната туристическа администрация на Китай.

Като основна причина за предприемането на тези действия се посочва, че страната няма дипломатически отношения с папската държава. С този си ход китайската държава пряко пречи на своите граждани да пътуват до града-държава

Повечето туристически агенции в Китай са държавни, а властите им позволяват да организират екскурзии до 127 държави и региони по света, с изключение на 20 страни, които все още поддържат официални връзки с Тайван. И все пак доскоро Пекин позволяваше на китайските туристи да посещават Ватикана.

Разколът в отношенията между Пекин и Ватикана започва, когато азиатската държава е под управлението на президента Си Дзинпин. Под неговото ръководство Китай налага все повече и повече свои собствени епископи без одобрение от Ватикана, за да отговори на нуждите на растящото католическо население.

С тази си политика правителството в Пекин цели да се откъсне от потенциална зависимост на страната от Ватикана. Според папството обаче в страната освен официално признатите около 6 млн. католици има още 10 млн. души, които се крият и са лоялни на Светия престол.

Отскоро обаче глобата за туристическа агенция, заловена, че предлага пътувания до папството, може да получи глоба до 300 хил. юана (малко над 45 000 долара). И въпреки че в подобни ситуации китайските власти рядко оставят следа от документи, новата директива може да се разглежда като начин за оказване на натиск върху Ватикана да прекъсне официалните си връзки с Тайван.

По подобен начин Китай вече се е намесвал спрямо държави като Южна Корея, Швеция, Япония и други.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин